Dolar 34,6014
Euro 36,3773
Altın 2.923,25
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

“Su Ve Ekonomi”, “Yaşam Ve İktisat”

Türk - Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Sekreteri Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Genel Sekreteri DMW Avrupa Diplomatlar Birliği Genel Sekreteri TÖF Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Sekreteri
16 Ocak 2021 01:11
“Su Ve Ekonomi”, “Yaşam Ve İktisat” jülide çilingir ifhaber

Klasik iktisatçılar doğal kaynakların tükenmeyeceğini ve sonsuzluğunu benimsemiş. İktisatçıların babası tabiriyle anılan Keynesyen; doğal kaynakların kullanımı ve dağıtımının kamu hizmetlerine dâhil olduğu, aksinin tekel piyasaları oluşturacağı görüşü hâkimdir. Neoklasikçiler ise Gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılama olanağını tehlikeye atmaksızın, şimdiki kuşakların ihtiyaçlarını karşılamak görüşünü benimsemiştir. Su kullanımına ve mülkiyetine ilişkin anlaşmazlıklar yazılı tarihin ilk dönemlerine kadar gider.

“Su Ve Ekonomi”, “Yaşam Ve İktisat” jülide çilingir ifhaber
“Su Ve Ekonomi”, “Yaşam Ve İktisat”

Doğal kaynaklar sınıfına giren sular (akarsular, göller, denizler )dışında bunun kullanıcısı olan İnsan unsuru da iktisadi olarak değerlendirildiğinde doğal kaynak kavramının dışında göremeyiz. Bu bağlamda bakılırsa Uluslararası düzeyde kurulan her siyasi ilişkinin yönünün belirlenmesinin arkasında mutlaka iktisadi bir faktör vardır. O zaman hiçbir uluslararası ilişki yoktur ki iktisadi, doğal kaynak eksenli ve ekonomik çıkarlar onu etkilemesin veya yönlendirmesin demek yanlış olmaz.

Son 25-30 yıldır yaşanan uluslararası ekonomik, siyasal ve sosyal gelişmeler suyun bu bağlamda önemini yükseltmiştir. Geçen yüzyılda petrol kaynaklarının yönetimi, mülkiyeti, paylaşımı konusunda açık veya gizli yapılan hâkimiyet mücadelesinin önümüzde ki dönemde de su için yapılacağını düşünmemiz de çok uzak olmamalı. Böylece suya doğal kaynak olarak bakmaktan çıkıp ekonomik ve politik olarak bakılmasını zorunlu kılmaktadır. Dünyada var olan suyun kısıtlı, buna karşın suya olan talebin gittikçe artıyor olması dünyanın hızlıca çözmesi gereken meseleler listesinin başına oturmuştur bile.

Yerküremizde ki su kaynakları ve nüfus birbiri ile orantılı olarak dağılmamıştır. Birtakım bölge ve ülkelerde su bolluğu yaşanırken bazı bölge ve ülkelerde su kıtlığı yaşanmaktadır.

Gelelim O Zaman Ülkemize ‘’Türkiye‘’

Dünyanın Su bolluğu yaşayan ülkeleri arasında olmasa da su fakiri bir ülkede değildir şimdilik! Ancak Orta Doğu’da ki komşuları için aynı şeyi söyleyemeyiz. Onlar daha çok su kıtlığı yaşayan ülkeler arasındadır. Zaten Türkiye de sınırı aşan suları ile o ülkelere kaynak sağlamaktadır. Komşularının bu durumda olması Türkiye’nin stratejik olarak önemini arttırmaktadır. Ülkemiz eğer su kaynaklarını iyi ve doğru planlarsa, Orta Doğu’ da ki uluslararası politikaların şekillenmesinde zamanı geldiğinde petrolün yerini alacağı öngörüsü olan ‘’ SUYU ‘’, ekonomik ve siyasal enstrüman olarak kullanabilecektir.

Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü’nün 2000 yılında yaptığı araştırmaya göre 2025 Dünya Su Kıtlığı tahminlerinde Türkiye’nin EKONOMİK su sıkıntısı çeken bir ülke olacağını öngörmektedir. Komşusu olan Orta Doğu ve Afrika bölgesinin de FİZİKSEL su sıkıntısı çekeceği öngörülmektedir.

Bu öngörü ve tahminler ışığında, üstümüze bireysel sorumluluk olarak düşen kullanım hassasiyetini gözetmektir. Geri kalanı uzmanların araştırma ve geliştirmelerinde önem arz eden yöntemlerdir.

Bir makale de okuduğum beni umutlandıran ve çok hoşuma giden yöntemi sizinle de paylaşmak isterim.

“Su Ve Ekonomi”, “Yaşam Ve İktisat” jülide çilingir ifhaber

’’ Türkiye’nin sahip olduğu uzun deniz kıyıları, ilerde arıtma teknolojisinin gelişip maliyet bakımından verimlilik seviyesini yakaladığında, deniz suyunun arıtılıp değerlendirilebileceği bir potansiyeli taşımaktadır .’’

Umarım …..

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR