2020 Ek Ders Ücreti Ne Kadar
2020 Ek Ders Ücreti
Ek ders ücreti 2020 nasıl hesaplanır? Branş öğretmenleri ne kadar ek ders ücreti alır? Ek ders ücreti net ne kadar?
Covid-19 sebebiyle bazı öğretmenler görevine ara vermek zorunda kaldı. Bu durum ders ve öğretmen açığına sebebiyet verdi. 12 Ekim tarihinde pek çok sınıf açılacağı ve yeni eğitim-öğretim döneminde yüz yüze eğitime devam edileceği belirtildi. Branş öğretmenlerinin en çok merak ettiği şeylerden biri de ek ders ücreti hesaplama yöntemi oldu. Peki 2020 ek ders ücreti nasıl hesaplanır? İşte 2020 ek ders net ücret nasıl hesaplanır?
Okullar 12 Ekim’de yüz yüze eğitime açıldı ve bazı öğretmenler Coronavirüs nedeniyle (60 yaş ve üzeri olanlar) eğitim için okula gelemeyeceği için öğretmen açığı meydana geldi. Bu dönem ek derslerde büyük bir artış yaşanacağı tahmin edilirken branş öğretmenleri ek ders ücreti hesaplama yöntemleri öğretmenler tarafından araştırmaya başlandı. Ek ders ücreti hangi tarihte ödenecek sorusuna ‘her ayın ilk haftasında ödenir.’ Şeklinde cevap vermek mümkün.
Öğretmen ek ders ücreti hesaplama yapılırken ders sayısı ve branş dikkate alınır. Kimler ek ders ücreti alabilir, 2020 yılı ek ders ücreti ne kadardır?
Ek Ders Kimlere Ödenir?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği ek ders ücreti haftalık 15 saatlik ders sınırını geçmiş olan ve ek derse giren bütün öğretmenler için söz konusudur. Mesleki eğitim merkezleri dâhil olmak üzere eğitim verilen kurumların hepsinde ders yılı süresince eğitim ve öğretimin yüz yüze yapıldığı, normal çalışma günleri içerisinde ilgili mevzuat uyarınca nöbet görevi tevdi edilen ve bu vazifeyi de fiilen yerine getirmiş olan öğretmen ve müddür yardımcıları bir hafta içinde 3 saati geçmemesi koşuluyla ek ders ücreti alacaktır.
Peki Kimler Ek Ders Ücreti Alır?
Görev yaptığı eğitim kurumunda sınıf öğretmenliği yapan, sosyal kulüp vazifesi olan, çeşitli etkinliklere katılım sağlayan bütün eğitmen ve öğretmenler girdikleri ders sayısına göre ek ders ücreti alacaktır. Bu ücretlerin kurum ve kuruluşlara göre değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır.
Ek Ders Ücreti Ne Kadardır? Haftada Kaç Saat Ek Ders Olması Gerekir?
Öğretmenler terafından merak edilen haftalık ek ders saati en çok kaç saat olmalıdır ve ek ders ücreti KAÇ TL’dir? Sorularının cevabında şunları söylemek mümkündür:
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışanlar, genel bilgi eğitmenleri ve meslek dersi öğretmenleri haftalık 15 saat eğitim vermekle mükelleftir. Buna mukabil her ay maaş almaktadırlar. Bu ise branş öğretmenlerinin 15 saatlik ders maaşları ile aynı olup bazı branş öğretmenleri haftalık 15 saatlik eğitim müddetini aşabilmekte, ders süreleri 25 saati bulabilmektedir.
Öğretmenler yalnızca haftalık toplam 40 saat ders verebilmektedir. Şayet bir branş öğretmeni haftada 30 saat ders veriyorsa 10 saati de buna ek olmak üzere DYK kurs görevini alabilmektedir. Branş öğretmenlerinin ders saatleri DYK haricinde 30 saatin üzerine çıkarsa, DYK ile beraber 40 saatten fazla olursa her bir saat için ek ücret ödenmeyecektir.
- Gündüz, ders dışı egzersiz, sınav görevi, gündüz nöbet görevi net ek ders ücreti 18.22 TL’dir.
- Takviye Kursu Gündüz Ücreti 36.43 TL’dir.
- Takviye Kursu Gece Ücreti 39.04 TL’dir.
Yüksek lisans, doktora ve buna benzer durumlarda ek derslerin ödemesi artırımlı olarak yapılmaktadır.
Ek Ders Nasıl Hesaplanır?
Ek ders ücreti nasıl hesaplanır? Ek ders ücreti hesaplaması yaparken 2020 senenin ilk 6 aylık sürecinde her ders saati için belirtilmiş olan gösterge rakamının, o senenin ilk yarısı için geçerli aylı katsayısıyla çarpmak gerekir. Ek ders ücretinden kesintiler yapılmaktadır. Bunlar;
- Gelir vergisi kesintisi
- Damga vergisi kesintisi şeklindedir.
Elde edilen tutardan bu kesintiler çıkarılır ve 2020 ek ders ücreti net rakam bulunmuş olur. Bu hesaplama kapsamına 2019’un 2. yarısı –başka bir deyişle Haziran ayında- açıklanmış olan enflasyon oranının da etki edeceğini göz önüne almalıdır. Bunun haricinde öğretmenlerden vermiş oldukları ek derse göre belirli miktarda gelir vergisi ücreti kesintisi yapılmaktadır. Bu kesintilerin tutarı eğitimcinin görev aldığı kurumun şartlarına göre farklılık arz eder. Örneğin bir kurumda eğitimin zamanı (gündüz veya gece olması) ek ders ücretine etki ederken, yine bu kişinin vazifeli olduğu kurumun derecesini de ek ders ücretini etkileyen faktörler arasında göstermek mümkündür.