Almanya’da iş Aramak için Öneriler
Almanya’da iş Aramak İçin Öneriler: Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerden bir tanesi olan Almanya’da çalışmak ister misiniz? Almanya’ya çalışmaya gitmek sanıldığı kadar zor değildir. Yazımızın devamında vereceğimiz adımları kendi başınıza yapabilir veya Almanya’da yer alan kariyer kurumlarından destek alabilirsiniz.
Almanya’da iş bulmak ve çalışma izni almak için neler yapmalısınız bunları yazımızda anlatacağız. Öncelikle Almanya’da iş gücü çok değerlidir. Bu sebeple ister mühendis, ister doktor, ister inşaat ustası, ister su tesisatçısı olun Almanya’da her zaman iş gücü ihtiyacı var.
Almanya’da iş Aramak
Örnek olarak anlatalım. Almanya’da bir fabrikada Elektrik teknisyeni ihtiyacı var. Eğer sizde Elektrik teknisyeni iseniz;
- İş Başvurusu: Öz geçmişinizi bu kuruma Almanca olarak göndermelisiniz. Eğer uygun görülürseniz bu kurum sizinle irtibata geçecektir. Almanya’da çalışmanız için size bir “çalışma davetiyesi” gönderecek.
- Çalışma izni başvurusu: Bu davetiye ile Alman konsolosluğuna başvurup çalışma izni talep edeceksiniz. Çalışma iznini onaylandıktan sonra Almanya’da çalışmaya başlayabileceksiniz.
Bu süreçte önemli olan sizin Almanya’da bir kuruma iş başvurusu yapmanız ve kabul edilmeniz. Bu noktada Almanya’da faaliyet gösteren kariyer firmalarına ve iş ilanı platformlarına Almanca kayıt yaptırmanız gerekecek.
Almanya’da çalışmak isteyen birçok insan bunun zor olduğunu düşünüyor. Tam aksine bireysel olarak kendiniz başvurabilirsiniz. Bu konuda Almanya’da hizmet veren danışmanlık firmaları mevcut. Bunlarla irtibata geçerek Almanca özgeçmişinizi hazırlatabilir, ilgili iş kurumlara iş başvurularınızı yaptırabilirsiniz.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken, bu kurumlar resmi olarak Almanya’da faaliyet göstermeli. Sizin adınıza yapılan iş başvurularını size detaylı olarak belgelemeli.
Eğer Almanya’da iş bulmak veya mesleğinize uygun olarak iş ilanlarına başvurmak veya kurumlara iş başvurunuzu yapmak için aşağıdaki siteyi inceleyebilirsiniz.
Öncelikle kendinize bir öz geçmiş hazırlamalısınız. Bu öz geçmişin Almanca olması şart olup profesyonelce hazırlanmalıdır. Bu nedenden dolayı baştan savma hazırlamak yerine özenle hazırlamalısınız veya bu konuda hizmet veren kişi/kurumlardan destek alabilirsiniz. Hazırladığınız bu öz geçmişi Almanya’da bir iş ilanı yayınlayan işverene istenilen iletişim kanalları aracılığıyla göndermelisiniz. Gönderilen bu öz geçmişin değerlendirilmesinden sonra onay alınması halinde iş yeri size “çalışma davetiyesi” göndermektedir. Bu davetiye ile Almanya Konsolosluğuna giderek başvuru yapmalısınız. Bu başvuru herhangi bir problem olmaması halinde kısa bir süre içerisinde onaylanır ve size haberdar edilir. Almanya’da çalışmak için bütün bu işlemleri tamamlamanız yeterli olacaktır.
Almanya’da iş nasıl bulurum?
Yukarıda bu işlemleri kendi başınıza nasıl yapabileceğinizi anlattık. Peki, Almanya’da iş nasıl bulurum? Almanya’da kendi başınıza iş alımlarını takip etmek biraz zahmetli olacaktır. Bu süreci hızlandırmak adına Almanya’da bulunan kariyer firmalarından faydalanabilirsiniz. Bu kariyer firmaları sizlerin iş bulma sürecini üstleniyor olup bu süreci oldukça basitleştiriyor. Tek yapmanız gereken şey Almanca olarak hazırladığınız profesyonel öz geçmişinizi bu firma/kurumlara göndermeniz olacaktır. İş ilanlarını en yakından takip eden bu kurumlar size en uygun işi bulacak ve sizin yerinize iş başvurunuzu yapacaktır. Sonrasında iş yerinin bu başvuruyu onaylaması halinde gönderdiği çalışma davetiyesini Almanya Konsolosluğuna giderek başvurunuzu aynı şekilde yapabilirsiniz.
Almanya’da iş hayatı
Almanya tarihine bakıldığı zaman sanayi devriminde atağa geçmiş ve ekonomik bakımından çok hızlı bir şekilde gelişmiş bir ülkedir. Üretim bakımından oldukça zengin olan bu ülkede işçi sayısı yetersiz kalmaktadır. Bu boşluğu ise gelişmemiş veya orta seviyede gelişmişlik gösteren ülkelerden işçi alımı gerçekleştirmektedir. Bu işçi alımında ülkemizin oldukça önemli rolü bulunmakta olup Almanya’da güncel olarak ortalama 1.5 milyon Türk ikamet etmektedir.
Almanya’da Vasıfsız işçi
Ekonomik olarak daha rahat bir yaşam sürmek için Almanya başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde işçi olarak çalışabilirsiniz. Almanya’da vasıfsız işçi olarak çalışan işçiler bile saatlik veya maaş olarak çalışmakta olup aldıkları ücretler epey yüksektir. Emek gücünün oldukça değerli olduğu bu ülkede çalışmayı kim istemez? Beyaz yaka olarak tabir edilen ofis çalışanları ise denklik sistemine girmek zorundadır. Aksi takdirde diplomasının ülke içerisinde bir geçerliliği olmaması nedeniyle alanlarında hizmet vermeleri mümkün olmayacaktır. Ancak, mavi yakalı olarak bahsedilen meslek grupları için böyle bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Genel olarak iş yerlerinin aradığı şartlar tecrübedir. Almanya’da çalışmaya başladığınız günden itibaren sağlık sigortası zorunluluğu bulunmaktadır.
Kaynak ustası ve inşaat işçisi gibi el emeğini icra eden meslek grupları bu ülkede oldukça değerli olup iş bulma imkanı oldukça basittir. Yukarıda bahsettiğimiz aracı firmalar ile iletişime geçerek yapabileceğiniz işleri de belirtmeniz halinde anlaşmalı firmaların veritabanları sorgulanır. Bu veri tabanlarında yapılan kontrol sonucunda sizin için en uygun iş belirlenir ve iş yeri ile iletişime geçer. İletişim sonucunda iş yerinin olumlu sonuç vermesinden sonra Almanya’da çalışmak için tek bir adım kalmaktadır. Bu ise bu çalışma davetiyesini konsolosluğa giderek onaylatmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu davetiye bir süre sonra geçersiz olacaktır. Davetiyenin amacı ise iş yerinin size belirlediği süre içerisinde maaş vereceği konusunda devlete verdiği bir söz olarak tanımlayabiliriz. Bu davetiye ile Almanya’ya gitme olasılığınız çok yüksektir.
Almanya’da mesleklere göre maaşları öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.