DASK – Zorunlu Deprem Sigortası Hangi Binalara Yapılır?
DASK Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar; ev sahipleri tarafından sıklıkla incelenen konulardan birisidir. DASK sigortası olarak da bilinen zorunlu deprem sigortası dahilinde belirlenen kanunlar gereğince belli binalar deprem ve beraberinde getireceği afetlere yönelik güvence altına alınır. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre aşağıda yer alan binaların zorunlu deprem sigortası kapsamında güvence altında tutulur ve bu binalara DASK sigortası yapılabilir:
- Doğal afet ve benzeri sebeplerden kaynaklı olarak devlet tarafından yaptırılan ya da kredi sağlanan meskenler
- Özel mülkiyet dahilinde yer alan ve tapuda kayıtlı olarak gösterilen taşınmazlarda mesken şeklinde inşa edilen bütün binalar
- Bu binalarda yer alan büro ve ticarethane gibi değerlendirilen bağımsız alanlar
- Kat mülkiyeti kanununda belirtilen 634 sayılı gerekçe kapsamında mevcut olan bağımsız bölümler
Yukarıda zorunlu deprem sigortası kapsamından yararlanabilecek binaların şartları belirtilmiştir. Bunlara ek olarak DASK kapsamında sayılabilecek diğer bazı bina koşulları şu şekildedir:
- Tapuda kütük üzerinden özelliği arsa veya benzeri biçimde görünen binalar
- Toplu tahsisinin henüz yapılmadığı kooperatif evleri ve binalar
- Kat irtifakı tesis edilmiş olan binalar
Tüm bu yapı özellikleri belirlenen DASK şartları kapsamında kanunlar ve ilgili maddelerce desteklenir. Peki, DASK kapsamı dışında kalan binalar hangileridir? Şimdi zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışında tutulan bina türlerine yakından bakalım:
DASK Kapsamı Dışında Tutulan Binalar
Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK; bazı bina türleri için kapsayıcı değildir. Bu binalar temel olarak aşağıda ifade edildiği şekildedir:
- Köylere ait yerleşik alanlarda ya da köy mezrasında yapılan ve köy nüfusuna kayıtlı olan ev ve binalar
- Bakımsız olması nedeniyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yıkımına karar verilen metruk ve harap binalar
- 9 Kasım 1983 tarihi itibarıyla kabul gören ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamına dahil olan veya kamu hizmet binası şeklinde kullanımına devam edilen bağımsız bölüm ve binaların tamamı
- Mühendislik hizmeti olmadım inşa edilen ya da projesi bulunmayan binalar
- Taşıyıcı sistemi üzerinde tehlike arz edecek ya da zayıflık yaratacak şekilde uygulama gerçekleştirilen binalar
- Yine binaya ait taşıyıcı bölümü olumsuz şekilde etkileme özelliği bulunan; proje ve mevzuata aykırı şekilde inşa edilen binalar
Yukarıda ayrıntıları ile ifade edilen her bir bina özelliği kanunlarca DASK kapsamı dışında tutulmuştur ve zorunlu deprem sigortası yapılması yasalarca mümkün değildir. Sigorta ile ilgili kapsam uysun ya da uymasın her ev sahibinin zorunlu deprem sigortasına dair ayrıntılı bilgi sahibi olması önemlidir.
DASK Nedir?
Özellikle fay hatları üzerinde yer alan ülkemizde deprem ve depreme bağlı afetlerin getirdiği zararın önlenmesi adına büyük önem taşıyan DASK ile ilgili çok sayıda ayrıntılı bilgiye erişmek mümkündür. Özellikle zorunlu sigortalar adı altında sunulan hizmetler kamu otoritelerince kullanıcılara zorunlu tutulan sigorta çeşitleri olarak öne çıkar.
Dolayısıyla mevcut alan içinde belirlenen haklardan faydalanmak için zorunlu sigortaların yaptırılması gerekir. Bunlardan birisi DASK olarak bilinen ve yerleşim yerlerinde meydana gelebilecek hasarlara karşı depreme yönelik gerçekleştirilen bir sigorta türüdür. Bu kapsam dahilinde olası bir deprem meydana gelmesi halinde karşılaşılabilecek can ve mal kaybına yönelik çeşitli tazminatların hak sahibine ödenmesi söz konusu olur.
Tüm bu bilgiler ışığında ev sahiplerinin binalarının DASK ile uyumlu olup olmadığını öğrenmesi ve bu konuda destek alması mümkündür. Günümüzde sorgulama işlemlerinin Edevlet aracılığı ile tek bir çatı altında yürütüldüğü bilinmektedir. DASK sorgulama sayfasına giriş yaparak mevcut sigortanın ne durumda olduğu takip edilebilir ve gerekli güncellemeler sağlanabilir.
Ülkemizin bir deprem bölgesi oluşunun etkisi ile olası deprem durumunda oluşabilecek manevi ve maddi zarara karşı önlemlerin alınması amacıyla DASK sigortası zorunlu tutulmuştur. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından DASK kısaltması ile bilinen Doğal Afet Sigortaları Kurumu meydana getirilmiştir.
DASK binaların deprem riskine karşı sigortalanması ve deprem sonrası meydana gelen zararın karşılanmasını hedefler. Bu sigorta çeşidinin yaptırılması zorunlu olmakla birlikte mevcut binada DASK sigortası tamamlanmadan kat malikinin su ve elektrik gibi aboneliklerinin başlatılmadığı bilinmelidir. Yıllık poliçe şeklinde kesinti ile gerçekleşen DASK’ın standart teminatlara ek olarak sigorta yaptıran kişinin talebi ile daha geniş kapsamlı düzenlenmesi mümkündür.