Doğum Lekesi Nedenleri Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doğum lekesi nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır? Vasküler (damarsal) doğum lekeleri, pigmente dokum lekeleri, hamilelikte doğum lekeleri.
Yeni doğum yapmış anneler vücutlarında belli belirsiz doğum lekeleri ile karşılaşabiliyor. Lekeler doğumdan hemen sonra değil doğumun ilk haftalarında kendisini gösterir. Bu yazıda sizler için doğum lekeleri hakkında detaylardan bahsedeceğiz.
Doğum lekeleri, genel olarak zararsız, bir renk değişiklik durumudur. Doğum lekeleri yüzde ya da vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Doğum lekeleri farklı renk, boyut, görünüm ve şekilde olabilir. Bu lekeler kalıcı ya da zamanla daha da büyüyebilir. Bazı doğum lekeleri ise altta yatan bir tıbbi durumu gösterir.
Doğum Lekesi Nasıl Oluşur?
Doğum lekeleri vasküler veya pigment yoğunluğuna bağlı sebeplerle ortaya çıkabilir. Bu durum ise belirli sınıflandırmalara sokulur.
Vasküler (Damarsal) Doğum Lekeleri
Vasküler doğum lekesi, cilt üzerinde kan damarları gelişirken bilinmeyen sebepten dolayı farklı forma dönüşmesidir. Vasküler doğum lekeleri;
- Somon lekeleri,
- Hemanjiyomlar,
- Şarap lekesi olarak görülebilir.
Pigmente Dokum Lekeleri
Pigment, cilt üzerinde doğal olarak bulunan ve deriye doğal rengini veren kimyasallardan bir tanesidir. Bazı durumlarda ciltte bir alanda fazla oranda pigment hücresi görülebilir. Böyle durumlar pigmente doğum lekelerini oluşturabilir. Pigment doğum lekeleri;
- Benler,
- Sütlü kahve lekeleri,
- Moğol lekeleri şeklinde görülebilir.
Hamilelikte Doğum Lekeleri
Cilt lekelerinin en sık görüldüğü dönemlerden bir tanesi hamilelik dönemidir. Sadece bebeklerde değil hamile olan kişilerde de doğum lekeleri meydana gelebilir. Hamilelikle cildin güneşe karşı daha hassaslaşması nedeniyle leke sorunları ile karşılaşabiliriz. Bu lekelerin kalıcı olması kadınların en büyük korkularından bir tanesidir. Bununla beraber yeni teknoloji sayesinde doğrum lekelerinden kurtulabilirsiniz. Hamilelikte ortaya çıkan lekeler önce saptanır, sonra uygun tedaviye başlanır.
Doğrum lekelerinden kurtulmak için erken yaşlardan itibaren, güneş ışığıyla çok fazla zaman geçirmemeniz gerekir. Burada güneş koruyucu kremler öne çıkar. Eğer vücudunuzda lekeler oluştuysa, kış mevsiminde mücadele edebilirsiniz.
Doğum Lekesi Tedavisi
Genel olarak doğum lekeleri zararsızdır ve tedavisi gerekmez. Bazı doğum lekesi türleri çoğunlukla kendiliğinden geçer. Görünümlerinden dolayı rahatsız olduğunuz lekeler bulunuyorsa uygun tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Hemanjiyom ya da ben gibi diğer doğum lekeleri, cilt kanseri gibi hastalıkların habercisi olabilir.
Lazer Tedavisi
Şarap lekesi gibi doğum lekelerini önemli ölçüde azaltır. Bu tedavi uygulaması dermatolog ya da cerrah tarafından yapılır. Lazer tedavisi bebeklik dönemlerinde başladığında başarılı sonuçlar alınır. Bununla beraber yetişkinlerde de kullanılabilir. Uygulama birkaç seansta tamamlanır. Lazer tedavileri hafif rahatsızlık vermesi nedeniyle lokal anestezi gerektirebilir.
Beta – Bloker
Propranolol ya da hemanjiyomların boyutunu azaltmak için kullanılır. Kan damarlarını daraltarak ve kan akışını azaltır. Bu özellik sayesinde hemanjiyom yumuşar ve büzülür.
Kortikosteroid
Oral yolla alınan ya da doğum lekelerine enjekte edilebilen bir ila türüdür. Kan damarlarının boyutunu küçülterek doğum lekelerinin görünümü kısmen azaltabilir.
Cerrahi Müdahale
Derin hemanjiyomlar ya da çok büyük benler bulunuyorsa cerrahi müdahaleden destek alınır. Cerrahi müdahale için hastaneye yatmanız gerekmiyor. Poliklinik ortamında ya da dermatolog muayenehanesinde kolayca bu işlem tamamlanabiliyor. Doktor lokal anestezi uyguladıktan sonra doğum lekesini çıkarmak neşter kullanır. Doğum lekesi büyük olması durumunda, birkaç randevu boyunca yavaş yavaş çıkarılır. Doğum lekeleri cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra kalıcı izlerin ortaya çıkmaması için doku genişletme uygulamasından yararlanılır. Bu yöntemde, sağlıklı derinin altına bir çeşit balon yerleştirilir. Bu sayede yeni ve sağlıklı bir cildin büyümesi sağlanır. Oluşan yeni doku doğum lekesinin bulunduğu bölgeyi kapatmak için kullanılmaktadır.
Lazerli burun estetiğinin farkı ve avantajları nedir? Lazerle burun estetiği kalıcı mı? Neden burun estetiği deniyor? Burun estetiğinde lazer kullanılır mı?