Dolar 34,6094
Euro 36,1869
Altın 2.904,26
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 14°C

İş Sigortasına Nasıl Bakılır?

İş Sigortasına Nasıl Bakılır?
13 Haziran 2022 16:46

İş sigortasına nasıl bakılır, özellikle işe yeni başlayan ve sigortalılık durumunu öğrenmek isteyenler tarafından araştırılan konulardan bir tanesidir. Sigortalı çalışanların sigorta detaylarını merak etmesi durumunda e-devlet üzerinden gerekli bilgilere ulaşabildiği bilinmektedir. Bu nedenle kişinin e-devlet kaydı bulunması zaruridir. Bunun yanı sıra telefon aracılığıyla da sigorta sorgulaması yapılabilir. Peki sigorta sorgulaması nasıl ve hangi adımlar üzerinden yapılır? Sigorta sorgulamasıyla ilgili bilinmesi gereken hususlar hakkında neler söylenebilir?

Sigorta Sorgulama Nedir?

Sigortalı çalışan bir kişi, sigorta sorgulamasını yaparak sigorta primlerinin ödenip ödenmediğini belirleyebilir. Bunun yanı sıra çalışanın bilgisi olmadan işe giriş-çıkış işlemleri yapılıp yapılmadığı da sigorta sorgulamayla anlaşılabilir. Bu nedenle çalışanlar, sigortalılık durumunu anlayabilmek adına sigorta sorgulama işlemlerini gerçekleştirmektedir.

İş Sigortasına Nasıl Bakılır?
İş Sigortasına Nasıl Bakılır?

Sigorta sorgulaması kişinin kendi isteğiyle yapılabildiği gibi çeşitli kurumların talep etmesi durumunda da sorgulama işlemi yapılabilir. Sigorta hizmet döküm belgesi alınarak istenilen kurumlara bu belgelere sunulabilir. İkramiye hesaplama, kıdem tazminatı hesaplama, emekli maaşı hesaplama gibi konularda da SGK hizmet döküm belgesi istenildiğini söylemek mümkündür.

Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigorta sorgulaması farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu kapsamda, sigorta sorgulama nasıl yapılır sorusu dahilinde genel olarak şu yöntemleri sıralayabiliriz:

  • E-devlet üzerinden yapılan sorgulama
  • Telefon aracılığıyla sorgulama yapma

Belirtilen yöntemlerin her biri, çalışan kişinin sigorta bilgilerini görüntülemesini olanaklı hale getirmektedir. E-devlet üzerinden yapılan sorgulama, sigortalılık durumuna göre birçok detayı sunduğu için genellikle bu yöntem tercih edilir. Ayrıca kurumların çalışanlardan talep ettiği SGK hizmet döküm belgesine de e-devlet üzerinden ulaşmak olanaklıdır. E-devlet kaydı bulunan kişiler, kullanıcı adı ve şifreleriyle birlikte sigorta sorgulama işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedir.

Sigortam Var mı Nasıl Öğrenirim?

Genellikle işe yeni başlayan kişiler, sigortam var mı nasıl öğrenirim sorusu üzerinden araştırma yapmaktadır. Sigortalı bir çalışanın, işe girmiş olduğu zaman itibarıyla sigorta bilgilerinin oluşturulduğu görülmektedir. Sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir kişi, en geç bir ay içerisinde e-devlet üzerinden sigorta durumunu görebilmektedir.

Bilindiği üzere Türkiye’de sigortasız işçi çalıştırmak yasaktır. Bu nedenle her bir şirket, çalışanlarını sigortalatmak durumundadır. Bu nedenle bir işe giren kişinin mutlaka sigortası bulunması gerekir. Bu bağlamda, işe yeni başlayan bir kişi, sigortalılık durumunu takip etmek ve var olan sorunları bildirmek durumundadır.

E-Devlet Üzerinden Sigorta Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinde hesabı bulunan kişiler, hesabına giriş yaparak zahmetsiz bir şekilde sigortalılık durumunu öğrenebilmektedir. Sigorta sorgulaması nasıl yapılır sorusu kapsamında bir kişi, e-devlet üzerinden 4A hizmet dökümüne ulaşabilir. 4A hizmet dökümüyle genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen bilgilere ulaşılabilir:

  • Kimlik bilgileri
  • Güncel çalışılan şirket
  • İlk defa sigortalı olarak çalışılmaya başlanan tarih
  • Hangi şirkette ne kadar süreyle çalışıldığı
  • Çalışılan yerlerde işe başlama ve işten çıkış tarihleri
  • Ay ay yatan primler ve sigortanın ödenip ödenmediğinin kontrolü

E-devlet üzerinden yapılan 4A hizmet dökümü, yukarıdaki bilgilere ulaşılmasını olanaklı hale getirmektedir. Bu nedenle sigortalı çalışanlar, istedikleri bilgilere kolaylıkla erişim sağlayabilir.

E-devlet üzerinden sigorta sorgusu yapmak isteyen kişilerin genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen adımları uygulaması gerekmektedir:

  • E-devlet şifresi bulunan kullanıcılar, sahip oldukları şifre ile sisteme giriş yapabilir. Şifreye sahip olmayan kişilerin PTT aracılığıyla e-devlet şifresi alması gerekir.
  • E-devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına gidiniz.
  • 4A Hizmet Dökümü” butonuna tıklayarak hizmet dökümüne erişim sağlayabilirsiniz.

Belirtilen adımların her biri, 4A hizmet dökümüne ulaşmak isteyenlerin atması gereken adımlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Sigorta sorgulama nasıl yapılır sorusu kapsamında farklı yöntemlerin de bulunduğunu söylemek mümkündür.

Telefon ile Sigorta Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden hızlı, kolay ve zahmetsiz bir şekilde sigorta sorgusu yapılabildiği gibi telefon aracılığıyla da sigorta sorgusunun yapılabildiğini söyleyebiliriz. ALO 170 numaralı hattı arayarak sigorta sorgunuzu rahatlıkla yapabilirsiniz. Çağrı merkezi çalışanı tarafından sizden istenen bilgileri vermeniz halinde sigorta bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Hizmet dökümünde yer alan detaylara da ulaşılabildiği için birçok kişi telefon aracılığıyla da sigorta sorgulaması yapmaktadır. Bunun yanı sıra e-devlet üzerinden yapılan sorgulamalarda bilgilere çok daha kolay ulaşılabilmektedir. Bu nedenle sigortam var mı e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir miyim soruları kapsamında e-devlet hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/

ETİKETLER: , ,