Karşılıksız Burs Veren Kurumlar
Karşılıksız burs veren kurumlar, pek çok öğrencinin mezuniyetin hemen ardından borçlanmadan okumasına olanak tanıyan ve destek sağlayan ödemelerdir. Bilindiği gibi bazı kurumların bursları geri ödemeli yani mezuniyet sonrası iade edilecek şekilde sunulmaktadır. Ancak çok sayıda kurum öğrencilere karşılıksız şekilde burs fırsatı sağlıyor.
Milyonlarca üniversite öğrencisi başta olmak üzere ekonomik açıdan durumu yeterli olmayan ve eğitim için desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin burs veren kurumlar araştırması devam ediyor. Şimdi herhangi bir geri ödeme talebi olmaksızın üniversite öğrencilerine burs imkânı tanıyan kurumlara yakından bakalım:
Milli Eğitim Bakanlığı Bursu
Yüksek öğrenim kurumları bünyesinde öğretmen yetiştirmekte olan fakülteleri ilk 5 tercih arasında konumlandıran ve bölümü kazanan öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından burs veriliyor. Bölümde okumaya hak kazanan öğrenciler 4 sene boyunca her ay olmak üzere karşılıksız burs imkânına sahip oluyor.
https://www.mev.org.tr/sayfa/burs-basvuru-formu
İstanbul Ticaret Odası Bursu
İstanbul Ticaret Odası; Kredi ve Yurtlar Kurumu bursu da dahil olmakla birlikte başka herhangi bir kurumdan burs alamayan ve çalışma hayatı içerisinde bulunmayan öğrencilere karşılıksız burs sağlıyor. Ara sınıf başvurusu yaparak diğer senelerde bursa başvurmak mümkün ancak not ortalamasının 4 puan üzerinden en az 2,25 ya da 100 puan üzerinden en az 60 olması bekleniyor.
TÜBİTAK Bursu
Karşılıksız burs veren kurumlar 2022 bünyesinde lisans ve yüksek lisans bursları sağlayan TÜBİTAK dahil edilebilir. Burs koşulları diğer kurumlara nazaran daha kısıtlayıcı olarak bilinen TÜBİTAK’ta olimpiyat alanında derece sahibi olmak ya da ilk 1000 içerisinde yer almak gibi şartlar talep edilir. Diğer koşullar ve burs içerikleri ile ilgili bilgi edinmek için kurumun internet sayfası üzerinden kolaylıkla araştırma yapabilirsiniz.
Sabancı Vakfı Bursu
Maddi desteğe ihtiyacı bulunan ve başarılı üniversite öğrencilerine karşılıksız burs imkanı tanıyan kurumlardan bir diğeri de Sabancı Vakfı’dır. Burslar Türkiye’de lisans öğrenimine devam eden Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenciler için geçerli olmakla birlikte bazı özel burs çeşitleri de vakıf dahilinde sunulmaktadır.
ÖSYM ile başarı ve engel durumuna göre burslu olarak özel üniversiteleri ya da yurt içinde yer alan devlet üniversitelerine yerleşen 15 öğrenci için ayrıca burs imkanı tanınır. Bunun yanı sıra kalkınmada öncelik verilen iller için yerleştirme puanı göz önünde bulundurularak il birincisi seçilen ve burslu olarak özel üniversitelere ya da yurt içindeki devlet üniversitelerine yerleşen 15 öğrenciye de burs imkânı tanınır.
Belirlenen üniversitelerdeki burs komiteleri aracılığıyla değerlendirme yapılarak adayların başarı oranları ve desteğe ihtiyaç durumları dikkate alınır. Ekim ve haziran ayları arasında 9 ay süre boyunca belirlenen oranlarda karşılıksız burs sağlanır.
Bununla birlikte Sabancı Vakfı burs karşılıksızdır ve geri ödeme ya da hizmet sorumluluğu içermez. Fakat mezun bursiyerler için gönül borcu ödeme serbestliği adına burs alan yeni öğrencilere bilgi ve deneyim sağlayan mentorluğa başlanabilir.
Vehbi Koç Vakfı
Vehbi Koç Vakfı bazı şartlar gözeterek karşılıksız burs veren kurumlardan bir diğeridir. Her üniversite öğrencisine burs sağlamaz ancak bazı koşullar dahilinde burs verilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, örgün eğitim lisans öğrencisi olma şartı, eğitim için desteğe ihtiyaç duyma koşulu, disiplin cezası bulunmaması, başarı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2,5 bandında seyretmesi ve karşılıksız başka herhangi bir bursun alınmaması gibi özel şartlar içerir.
Mehmet Zorlu Vakfı
Karşılıksız burs veren kurumlar arasında Mehmet Zorlu Vakfı da yer alır. Eğitim dönemi başlangıcında burs kapsamında yer alan üniversiteler için bursiyer seçme döneminin başladığı yönünde bir duyuru yapılır.
Vakfın burs dahilinde olan özel ve devlet üniversitelerinden yapılan başvurular değerlendirilir. Bu üniversitelerin sosyoloji, psikoloji, kimya, fizik, matematik, endüstriyel tasarım, hukuk, mühendislik, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri öğrencilerinin karşılıksız bursa başvurması mümkündür.
Aydın Doğan Vakfı
Eğitim bursu ve üstün başarı bursu olmak üzere 2 çeşit burs ile öğrencilere destek olan kurumlardan bir diğeri Aydın Doğan Vakfı mevcut internet sitesi üzerinden genellikle eylül ekim tarihleri arasında başvuru alınarak değerlendirme yapılır. İhtiyaç sahibi öğrencilere ayrıca üstün başarı gösteren öğrencilere burs imkanı tanınır. Sonuçlar adaylara genellikle e-posta aracılığıyla ulaştırılır.
Yukarıdaki kurumlar dışında güncel olarak karşılıksız burs veren yerler şu şekildedir:
- Türkiye Diyanet Vakfı
- Türk Eğitim Vakfı
- İstanbul Sanayi Odası Vakfı
- Dr. Ali Mümtaz Gürsoy Okutma Vakfı
- 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı
- İstanbul Tabip Odası
- Sıtkı Koçman Vakfı
- Borusan Kocabıyık Vakfı
Her sene genellikle eylül-ekim dönemlerinde başvuru yapılabilen karşılıksız burslar için kurumların internet siteleri takip edilebilir.
İBB Genç Üniversiteli Bursu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, üniversiteli öğrencilere çeşitli şartlarda verilen bir burstur. Genç üniversiteli eğitim desteği olarak da bilinen burs, belirli bir miktar üzerinden verilir. Birçok üniversite okuyan gencin merak ettiği bir konu olan İBB Bursu, belirlenen şartların karşılanmasını zorunlu kılar. Peki ama genç üniversitelilere verilen burs nedir? Bursa başvuru hangi şartlar altında ve nasıl yapılır?