Dolar 34,6069
Euro 36,3775
Altın 2.923,48
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?
7 Kasım 2020 19:31

KOSGEB nitelikli eleman desteği nasıl alınır? Şartları nedir? Ödeme ve maaş için 2.500 TL – 3.000 TL, üst limit 50 bin tl. Hibe ve teşvik paketleri nasıl alınır. Başvuru şartları nelerdir.

Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?

Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır? Kamu tarafından işletmelerin ve KOBİ’lerin mallarının ve hizmetlerinin verimlerinin arttırılması, piyasadaki rekabet düzeyinin arttırılması, piyasada istihdam olarak canlılığın sağlanabilmesi için teşvik ve destekler yapılmaktadır. Bu kapsamda KOSGEB nitelikli eleman desteği önde gelen teşvik istihdam paketleri arasında yer alır.

Bu destekler ve teşvikler Genel Destek Programı olarak adlandırılmaktadır. Genel destek programında birçok kalem bulunmaktadır. Bu kalemlerden biri olan nitelikli eleman desteği konusunun çeşitli şartları ve koşulları bulunmaktadır. Desteğin alınabilecek maksimum limiti 50 Bin TL olarak belirlenmiştir. Desteklerin oranlarının bölgelerden bölgelere farklılık gösterdiği ve belirli yüzdelerle sağlandığı söylenebilir. Bu yazımızda genel olarak bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

KOSGEB evlilik kredisi ve KOSGEB düğün kredisi nasıl alınır? Başvuru için gerekli şartlar ve belgeler nelerdir? Cevabı için ilgili konumuzu okuyabilirsiniz.

KOSGEB Eleman Desteği

KOSGEB Eleman Desteği
KOSGEB Eleman Desteği

KOSGEB eleman desteği belirli şartlar çerçevesinde bu koşulları sağlayabilen insanların başvuru yapabilecekleri destek paketidir. Herkes bu desteklerden yararlanamaz, bu imkanlardan faydalanamazlar. KOSGEB eleman desteği ile birlikte hedeflenen belli başlı amaçlar bulunmaktadır.

Bunlar; eğitim olarak donanımlı, bilgi birikimi sahibi kişilerin daha fazla iş hayatında yer alabilmelerini sağlamak, gelecek anlamında daha donanımlı hale getirmek ve sürekliliği sağlayabilmek, girişimcilik alanında insanları daha fazla bu alana yönlendirebilmek ve milli ekonomiye ve kalkınmaya katkı sağlamaktır. KOSGEB Eleman desteği programından faydalanmak isteyen KOBİLER aynı dönemin içerisinde 2 nitelikli çalışan için bu programın desteğinden faydalanabilirler. Program 2’den fazla başvuruya müsaade etmemektedir.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği

KOSGEB nitelikli eleman desteği, bir işyerinde çalıştırılmak üzere istihdam edilen personelin aylık maaşının KOSGEB’in ödediği, kobilerin bu şekilde desteklendiği bir hizmettir. Ülkemizde faaliyet yürüten işletmelerin, faydalanabildiği KOSGEB nitelikli eleman desteği programı çerçevesinde işletmelere 50 bin TL maksimum olmak üzere maddi yardım yapılmaktadır.

Ancak bu işletmeler küçük ve orta düzeydeki işletmeler olmalıdır. İşletmeler tarafından sıklıkla tercih edilen KOSGEB nitelikli eleman desteği programının işletmelere sunduğu en büyük fayda, çalışanların maaşlarının bir bölümünün devlet tarafından karşılanması seçeneğidir. Bu opsiyon sayesinde işletmeler bu maddi yükümlülükten kurtulup ekonomik anlamda biraz da olsa rahat nefes almış olabileceklerdir.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Maaş

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Maaş desteği alacak kişiler, işletmelerini büyütmeyi ve kalkındırmayı amaçlayan işletme sahipleridir. Burada amaç yüksek maaş bütçesinden bir anlamda sıyrılıp, işletmeye yönelik çeşitli yatırımlar ve güncellemelerle KOBİ’yi daha büyük hale getirebilmektir. KOSGEB maaş desteği almanın belirli şartları bulunmaktadır.

Bu şartlara ulaşmak KOSGEB’in kendi internet sitesinden kolaylıkla yapılabilir. KOSGEB nitelikli eleman desteği maaş almak isteyenlerin uygulaması gereken bazı aşamalar vardır. Bu aşamalara kısaca göz atacak olursak,  öncelikli olarak KOSGEB’in yasal kurumsal internet sitesinden sisteme kayıt olunması gerekiyor, başvurmadan önde mutlaka küçük ya da orta büyüklükte bir işletmeye sahip olunması şart. Gerekli belgeler bu noktada ibraz edilmeli ve sisteme yüklenmelidir.

Desteğin içeresinde talep edilen ve istihdam edilen bireyin net ücret miktarının eğer 2 yıllık ön lisans ve meslek yüksek okulu mezunu için en az 2.500 TL, lisans ve yüksek lisans mezunları için ise en az 3.500 TL olması gerekmektedir.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Başvuru

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu için işletmeler ilk olarak https://www.kosgeb.gov.tr girerek kendi sahibi oldukları küçük ve orta büyüklükteki işletmelerini sisteme kayıt etmeleri gerekmektedir. Sistemde yer alan KOSGEB beyannamesi doğru bilgiler eşliğinde doldurulmalı, hatasız ve eksiksiz olmamasına özenle dikkat edilmelidir. Sistemde teslim edilmesi gereken evraklar bulunmaktadır.

Bu evraklar temin edilerek il merkezlerinde bulunan KOSGEB müdürlüklerine beyan edilmelidir. Belgelerin teslim edilmesinin ardından KOSGEB nitelikli eleman desteği başvuru formu doldurularak KOSGEB müdürlüklerinde yer alan yetkililer tarafından dikkatle kontrol edilir ve sisteme kayıt edilir. Böylelikle KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu sisteme işlenmiştir ve başvuru yapılmış olur.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ödeme

KOSGEB Nitelikli eleman desteği ödeme miktarı maksimum olarak 50 bin TL olarak belirlenmiştir. Desteğin içeresinde talep edilen ve istihdam edilen bireyin net ücret miktarının eğer 2 yıllık ön lisans ve meslek yüksek okulu mezunu için en az 2.500 TL, lisans ve yüksek lisans mezunları için ise en az 3.500 TL olması gerekmektedir. İstihdam edilen nitelikle elemanın aldığı net ücretin belirttiğimiz bu miktarlardan az olduğu aylarda ise destek ödemesi yapılmamaktadır. KOSGEB nitelikli eleman desteği ödemesinde belirlenen destek tutarı, istihdam edilecek olan her bir elemanın almış olduğu net ücretten hesaplanmaktadır.

Nitelikli Eleman Desteği Şartları

Nitelikli Eleman Desteği şartları KOSGEB tarafından belirlenen birkaç maddeyi içerir. Bu şartlar, destek, başvuru yapan işletmede son 12 ay içerisinde istihdam edilmemiş, üniversite mezunu ve tam zamanlı olarak çalışabilecek kişiler için verilir.