Dolar 34,5917
Euro 36,3718
Altın 2.917,82
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

MASAK Nedir? Ne Değildir?

MASAK Nedir? Ne Değildir?
14 Aralık 2020 00:53

Özellikle Sigorta Sekötürü ve Bankacılık sektörüne özgü bir kamu mali denetim sistemi olarak bilinse de son zamanlarda aslında bir çok sektörde MASAK adını duyar olduk. Son zamanlarda COVID-19 sebebiyle yurtdışından tedarik edilen özel ekipman ve tıbbi ürünler nedeniyle bir çok firma için başlatılan MASAK denetimleri kamuoyu açısından da merak edilen bir konu oldu.

Hepimizin direkt ya da dolaylı olarak kulak misafiri olarak bildiği MASAK’ı sizler için araştırdık.

Masak Nedir?

Masak Nedir
Masak Nedir

Maliye Bakanlığı bünyesinde ana hizmet birimi statüsünde ve doğrudan Maliye Bakanına bağlı olarak görev yapan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir. Başlıca görevi kanuna aykırı, yasal olmayan para akışını ve kullanımını takip etmek.

MASAK Ne Değildir?

  • MASAK özel bir teşebbüsün yönetiminde olan bir denetim yapısı ya da markası değildir.
  • MASAK Finansal süreçler dışında ki mekanizmaları denetlememektedir.
  • MASAK korkulan bir araç değildir tam tersine Milli Sermayenin korunması ve vergi sisteminin ve milli fon yönetiminin sağlıklı işleyişi açısından önemli bir merkezdir.

Masak’ın Görevleri Nelerdir?

Masak'ın Görevleri Nelerdir
Masak’ın Görevleri Nelerdir

Bu anlamda MASAK’ın temel fonksiyonu da suç gelirlerinin aklanması alanındaki gelişmeler ile aklama suçunun önlenmesi ve ortaya çıkarılmasına yönelik yöntemler konusunda araştırmalar ve sektörel çalışmalar yapmak, önlemler geliştirmek, veri toplamak, toplanan verileri analiz etmek ve değerlendirmek, araştırma ve incelemeler yapmak veya yaptırmak ve elde edilen bilgi ve sonuçları ilgili makamlara iletmektir.

MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için politika oluşturulmasına katkıda bulunmakta, uygulama stratejileri geliştirmekte, belirlenen politikalar çerçevesinde kanun, tüzük ve yönetmelik taslakları hazırlamakta, uygulamaya ilişkin gerekli diğer düzenlemeleri yapmakta, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

Ancak zaman içinde, gerek uluslararası boyutta aklama ile mücadele yöntemlerinin gelişmesi, gerekse uluslararası ekonomik ve finansal ilişkilerin daha önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek derecede artması, ülkemizde de aklama ile mücadelede yeni bir kanuni düzenleme yapılması ihtiyacını doğurmuştur.

Bu ihtiyaçtan hareketle hazırlanan 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, 18.10.2006 tarihinde yürürlüğe girmiş, bu Kanun ile terörün finansmanının önlenmesi kapsamında veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve değerlendirmek de MASAK’ın görevleri arasına dahil edilmiştir.


Gelen evrak dosyasına kaldırılmış ne demek? Vergi dairesi maaş hesabına bloke koyabilir mi? Cevabı için ilgili konularımızı okuyabilirsiniz.

ETİKETLER: ,