Sigara Bağımlılığından Nasıl Kurtulabilirim?
Sigara bağımlılığından kurtulmak gerçekten uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bu süreç bazı insanlarda sıkıntısız ve rahat geçmekte, bir anda sigarayı bırakıp zorlanmadan geri kalan hayatlarına devam etmektedirler.
Nikotin Bağımlılığı Ve Sigara Bağımlılığı
Maalesef sigara bu kadar kolay bırakabileceğiniz bir alışkanlık değildir. Sigara bağımlılığı, uzun yıllar boyunca psikolojimizin derinliklerinde telafisi zor olan yaralar açar. Alışkanlıklarımız ve hayatımız tamamen sigara kullanmak üzere şekillenir. Örneğin yemeklerden sonra sigara içme isteği tamamen sigaranın psikolojik etkilerinden biridir. Bu bağlamda nikotin bağımlılığı ve sigara bağımlılığı iki farklı alanda incelenmelidir.
Nikotin Bağımlılığı
Nikotin, tütün ve tütün mamullerinin içinde yer alan ve sigarayı oluşturan ana kimyasal maddedir. Nikotin bağımlılık yapan bir kimyasaldır. Vücudumuza nikotin girdiğinde beynimiz mutluluk hormonu salgılar ve keyif alırız. Bir süre sonra nikotini hep isteriz ve nikotinsiz kaldığımız zaman huzursuz ve mutsuz hissederiz.
Sigara Bağımlılığı
Nikotinden bağımsız olarak, yıllardır oluşan sigara içme alışkanlıklarımızdan dolayı yaşadığımız bağımlılıklar vardır. Yukarıda da örneğini verdiğimiz gibi yemeklerden sonra sigara içme isteğimiz gibi. Bu örnekleri çeşitlendirerek bu bağımlılık türünü iyice kavrayalım.
Sigara bağımlılığı tespit edilirken en önemli kriterlerden birisi de; sabah uyandıktan ne kadar sonra sigara yakıyoruz? Genellikle sabah kahvaltısından sonra ilk sigara içilmektedir fakat ileri derece de tiryakiler sabah uyanır uyanmaz sigaraya sarılmaktadırlar. Bu grup için bir sigara istatistiği çıkaracak olursak ve her tiryaki kendine bu testi yapmalıdır.
- Sabah uyanır uyanmaz bir sigara yakılır: 1 Adet
- Kahvaltı yaptıktan sonra tabi “bu kahvaltıdan kasıt asla uzun uzadıya bir şeyler yemek değildir. Çünkü sigara tiryakileri kahvaltıda doğru düzgün bir şeyler yiyemezler mideleri buna izin vermez”: 1 Adet
- İşe gitmek için hazırlanır evden çıkar ve yakar: 1 Adet
- Herhangi bir araca biner araçta içmediğini farz ederek araçtan indiğinde işe girmeden yakar: 1 Adet
Gördüğünüz gibi psikolojik alışkanlığımız dolayısıyla en az 4 adet sigara içmiş bulunmaktayız.
Ayrıca sigara içemediğiniz bir ortama girdiğiniz farz edelim. Bu toplu taşıma aracı olabilir. Araca binmeden önce mutlaka sigara içeriz. 15 dakika araçta kaldığınızı farz edersek indiğiniz zaman da sigara içersiniz. Kısacası normal hayatta 15 dakika arayla sigara içmezken bir araca inip binme aşamasında 2 sigara içebilirsiniz.
İşte tüm bu örnekler sigara bağımlılığından ileri gelmektedir. Bazı insanlar da bu bağımlılık o kadar etkin bir hale gelmiştir ki günde 2 ya da 3 paket sigara içerler.
Çünkü bu insanların attıkları adım sigara olmuştur. Bu durumda ki tiryakilerin ihtiyacı kesinlikle nikotin değildir. Çünkü nikotin bağımlılığını gidermek o kadar da zor bir iş değildir. Nikotin bandı, nikotin sakızı gibi birçok sigara bırakmaya yardımcı ürün bunu desteklemektedir. Fakat bu ürünler sigara bağımlılığını yok edemezler.
Sigaradan kurtulmak için düşmanınızı iyi tanımalısınız. Ne yaptığını ve bizleri nereden vurduğunu iyi bilmelisiniz. Bu sayede sigaranın psikolojik etkilerinden çok daha az zarar görerek sigarayı bırakabilirsiniz.
Sigara Bağımlılığı Nasıl Bırakılır?
Sigara bağımlılığı aslında çok kısa sürede aşılabilir. Yukarıda anlattığımız örneklerin kendiniz içinde uygulayabilirsiniz. Burada anlaşılması gereken sigara bağımlılığı aslında farkında olmadan yaptığımız bir alışkanlık.
İnsan beyni tekrar eden davranışları hafızasına kayıt eder. Araba kullanırken vites ve pedal kullanımı, ev ile iş arasındaki seyahatimiz, pc klavyesi kullanımı vs. tekrar eden hareketler için beynin motor kontrolü daha hızlı tepki verebilmemiz için bu tür hareketleri hafızaya kayıt eder. Farkında olmadan vücudumuz bu hareketleri ihtiyaç halinde tekrarlar.
Sigara içme aralıklarımız da gün içinde belli davranışları takip ediyor ise, farkında olmadan sigara içme isteği tetiklenir. Diğer bir ifade ile her gün tekrar eden rutin davranışlarımızın sıralamasını değiştirerek vücudumuzun verdiği tepkileri yönetebiliriz.
Sigarayı bırakmaya karar vermek için zaman kaybetmeyin Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Alo 175 sigara bırakma hattını arayın veya https://alo171.saglik.gov.tr/ adresini ziyaret edin.