Sigorta Yapılması için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Sigorta için gerekli evraklar, çalışan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sistemine dahil olmaları yasal olarak talep edilmektedir. Bu nedenle yeni işe başlayan bir bireyden, sigortalı olmak için çeşitli evraklar talep edilir. Sigorta için gerekli evraklar nelerdir? nasıl temin edilir? yazımızda cevaplarını bulacaksınız.
Sigortalı Olmak için Ne Yapmak Gerekir?
Bilindiği üzere Türkiye’de sigortasız işçi çalıştırmak yasal değildir. Bu nedenle sigortasız işçi çalıştıran işverenler, yasa dışı eylemde bulunmuş olmaktadır. Yeni işe giren kişiler, işveren tarafından talep edilen evrakları temin etmek durumundadır. Bu belgelerin her biri, işe başlayacak kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na dahil edilmesi açısından önemlidir. Sigorta için gerekli evraklar e-devlet üzerinden de temin edilebilir. Bu belgelerin bir kısmının ise farklı kurumlardan alınması gerekmektedir.
Sigorta Evrakları Nedir?
Sigorta evrakları nedir sorusu dahilinde, yeni işe başlayacak kişilerin sigorta kaydının oluşturulması için gerekli evraklar olarak tanımlanabilir. Bu evrakları genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Adli sicil kaydı
- İkametgah belgesi
- Aile bildirim formu
- İki tane vesikalık fotoğraf
- İlgili iş yeri tarafından verilen ve doldurulması gereken form
- Diploma fotokopisi veya mezuniyet belgesi
- İki tane vesikalık fotoğraf
- Sağlık raporu
Belirtilen belgelerin her biri, sigorta evrakları olarak bilinmektedir. Genellikle yeni işe başlayan bireylerden, bahsi geçen evraklar talep edilir. Adli sicil kaydı, e-devlet üzerinden alınabilen bir belgedir. E-devlet şifresi bulunan bireyler, şifreleri ile e-devlet sistemine giriş yaparak adli sicil kaydı alınabilmektedir.
Arama butonuna “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” yazılarak belgenin nereye verileceği, neden talep edildiği gibi sorulara cevap verilmesi ve “Sorgula” butonuna tıklanması durumunda adli sicil kaydı indirilebilmektedir. İkametgah belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilmektedir. İkametgah belgesini e-devlet üzerinden almak isteyen kişiler, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen adımları uygulamalıdır:
- E-devlete şifreniz ile giriş yapın.
- E-devlet ikametgah belgesi sorgulama sayfasını açın.
- Belgenin kimin için verileceğini seçin ve işlemlerinize devam edin.
- Belgenin neden verileceğini seçerek “sorgula” butonuna basın.
Belirtilen işlemlerin her biri sırasıyla uygulandığı takdirde ikametgâh belgesi zahmetsiz bir şekilde alınabilmektedir. Bunun yanı sıra nüfus müdürlükleri aracılığıyla da ikametgâh belgesi alınabilir.
Vesikalık fotoğrafların son 6 ay içerisinde seçilmiş olması bir hayli önemlidir. Güncel fotoğraf olmaması durumunda fotoğraflar kabul edilmeyebilir. Eğer mevcut olarak elinizde bulunan vesikalık fotoğraflar son 6 ay içerisinde çekilmemişse yenisini çektirmeniz gerekmektedir.
Sağlık raporu, sigorta evrakları nedir sorusu kapsamında bulunan belgelerden bir tanesi. Yapılacak işin tehlike durumuna göre sağlık raporunun alınması zorunlu bir belge olduğunu belirtmek mümkün. Kanun, tehlikeli ya da çok tehlikeli işler için adayın uygun olup olmadığının belirlenebilmesi adına sağlık raporu alınması gerektiğini belirtir. Sağlık raporu hem işveren hem de işçi için bir hayli önemlidir.
İş için sağlık raporu, genel olarak aşağıdaki gibi durumlarda alınmaktadır:
- İşe girişler,
- İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle işten uzaklaştırılması gereken durumlar,
- İş değişikliği yapılması gerektiğinde,
- İşin niteliği ya da işin tehlike durumuna göre
Belirtilen durumların her biri, sağlık raporunun alınması zorunlu durumları ifade etmektedir.
Sigorta için Kimlik Yeterli mi?
Birçok kişi, sigorta için kimlik yeterli mi sorusu üzerinden araştırma yapmaktadır. Sigorta için kimlik yeterli değildir. Bunun yanı sıra adli sicil kaydı, ikametgâh belgesi, aile bildirim formu gibi belgelerin de temin edilmesi gerekmektedir. Her bir belgeye günümüz şartlarında ulaşmak oldukça önemlidir. Sigorta için gerekli evraklar 2022 kapsamında yer alan her bir belge, sigorta başlangıcı için gereklidir.
Bahsi geçen belgelerin her biri, işveren tarafından talep edilir. Edinilen belgeler ile birlikte işçinin sigorta işlemleri yapılır. Bu sayede ilgili kişinin sigorta başlangıcı yapılmış olmaktadır. Türkiye’de sigortasız işçi çalıştırmak yasa dışı olduğu için işverenlerin, çalışanların her birini sigortalı yapması bir zorunluluktur. Sigorta başlangıcı, belirtilen evraklar üzerinden yapılmaktadır.
kaynak: