Dolar 34,6094
Euro 36,1869
Altın 2.904,26
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 14°C

Sigortamın Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

Sigortamın Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim?
20 Nisan 2022 00:27

Sigortamın olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Ülkemizde çalışma hayatında farklı alternatiflerin söz konusu olmadığı durumlarda zorunlu olarak sigorta uygulaması gerçekleştirilir. Ancak yasaları gözetmeyen çok sayıda şirketin varlığı, kişilerin bizzat sigorta sorgusu ve takibi yapmasını gerekli kılar. Ayrıca sigorta sorguları üzerinden mevcut hizmetle ilgili pek çok bilgiye erişim sağlamak mümkündür.

İster yeni bir işe başlıyor olun isterseniz de uzun yıllardır aynı şirkette çalışıyor olun; belirli aralıklarla sigorta takibi yapmak önemlidir. Bu sayede hem sistemsel sorunların önüne geçmek ve gerektiğinde yetkili mercilere hızlı bir şekilde başvurmak hem de suiistimal durumlarına karşı yasal destekleri almak olanaklı hale gelir. Peki, iş sigorta sorgulama adımları nasıl gerçekleştirilir?

Sigorta Sorgulama Yöntemleri

Sigorta Sorgulama Yöntemleri
Sigorta Sorgulama Yöntemleri

Sigorta sorgulama yöntemleri ülkemizde 2 farklı şekilde yapılabilir. Sigortanın yatıp yatmadığı Edevlet üzerinden ve ALO 170 SGK hattı aracılığıyla öğrenilebilir. Her iki sigorta öğrenme biçimi de oldukça pratik ve kolaydır.

EDevlet İle Sigorta Durumu Sorgulama

Edevlet sistemi üzerinden sigorta durumunu öğrenmek için elbette ilk olarak Edevlet kaydının yapılmış olması gerekir. Aşağıdaki adımlar takip edilerek sigortalılık durumu hakkında bilgi sahibi olunabilir.

  • Öncelikle edevlet uygulamasının ana sayfasına giriş yapılır ve kimlik numarası, e-devlet şifresi ile kişisel sayfa açılır.
  • Uygulamadaki arama kısmına SGK yazılır.
  • Öneriler bölümünde çıkan ‘Hizmet Dökümü’ kısmına tıklanır.
  • Ardından açılan yeni sayfa üzerinden sigortanın aktif olup olmadığı rahatlıkla görülebilir.
  • Aynı sayfa üzerinden primlerin her ay dökümüne de erişebilirsiniz.

Yukarıda adımlar sırasıyla uygulandığı takdirde E-devletten sigortanın yatıp yatmadığını öğrenme işlemleri oldukça kolaydır. Ayrıca primlerin eksik olduğu ya da hiç yatırılmadığının fark edildiği durumlarda işyeri ile iletişime geçmek veya resmi kurumlara müracaat etmek gerekir.

ALO 170 SGK Üzerinden Sigorta Durumu Sorgulama

‘Sigortam yatıyor mu’ telefon numarası üzerinden sorgulandığında yetkili hat olarak ALO 170’e başvurmak mümkündür. Numarayı aradıktan sonra uygulanacak adımlar sırayla aşağıdaki şekildedir:

  • Çağrı merkezi çalışanı tarafından talep alınır, öncesinde kimliğin onaylanması ve yetkili kişinin anlaşılması için kişisel bilgilerle ilgili teyit talep edilir.
  • Bilgilerin verilmesinden sonra sigorta hakkında merak edilen tüm soruları yöneltmek ve bilgi almak olanaklıdır.

Bununla birlikte ALO 170 hattı üzerinden işlem yapmadan önce bu hattın ücretli olduğu bilgisini vermek gerekir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren ALO 170 hattının genelde ücretsiz olduğu düşünülse de ücretli bir sistemdir ve mevcut operatör aracılığıyla kesinti yapılır.

SGK Hizmet Dökümünden Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?

SGK Hizmet Dökümünden Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?
SGK Hizmet Dökümünden Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?

T.C. ile sigorta sorgulama yapılırken ulaşılan ‘Hizmet Dökümü’ belgesinde birden fazla bilgiye erişim sağlama imkânı vardır. Bu bilgilerin başında;

  • Anne baba isim soyisim
  • Doğum yeri ve tarihi
  • Sigorta başlangıcı tarihi
  • Sigorta prim ödeme süresi
  • İşten ayrılma tarihi
  • T.C. kimlik no
  • Yıllık toplam kazanç miktarı ve prim ödeme ayrıntıları
  • Çalışılan farklı işletmelere ait bilgiler gibi önemli ayrıntılar sayılabilir.

SGK Aktifliği Ne Anlama Gelir?

SGK Aktifliği Ne Anlama Gelir?
SGK Aktifliği Ne Anlama Gelir?

Sigorta sorgulama sırasında oldukça önemli konulardan birisi de aktiflik durumudur. Aktif sigorta; memur, çalışan işçi, çiftçi, tüccar, muhtar, isteğe bağlı sigortalı ve esnaflar için ifade edilen bir kavramdır.

Malul, vefat eden sigortalı eşi ile çocukları, emekli ve devamlı iş göremezlik geliri alanlar ise pasif sigorta kapsamında değerlendirilir. Dolayısıyla sigortalılık durumunuzu incelerken karşınızda aktif ve pasif sigorta kavramı çıkarsa yukarıdaki ayrıntılarla değerlendirme yapmak mümkün olur.

Genel Sağlık Sigortası SGK aracılığı ile sorumlu tutulan güvence uygulamalarının başında gelir. Vatandaşların sağlığını korumayı ve karşılaşılan sağlık sorunları kapsamında harcamalar için ödemeyi Genel Sağlık Sigortası yapar.

Sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların mevcut sağlık uygulamalarından yararlanmasını sağlamayı amaçlayan ve bu tutulan bir sigorta şekli olarak öne çıkar. Temel hedef ülke genelindeki herkesin sağlık hizmetlerinden eşit şekilde faydalanmasını sağlamaktır. Peki, Genel Sağlık Sigortası kimleri kapsamaktadır?

Genel Sağlık Sigortası Kapsamı

Genel sağlık sigortası 1 Ocak 2012 tarihinden bu yana uygulanan zorunlu bir işlemdir. Belli bir yerde çalışmayan, sigortası bulunmayan, bakmakla yükümlülük bulunan kişi açısından aile bireyleri aracılığıyla sağlık güvencesi bulunmayan ya da SGK’dan herhangi bir gelir ya da emekli maaşı almayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için geçerlidir. Dolayısıyla Genel Sağlık Sigortası, sigortalılık kapsamında farklı bir yere sahiptir.

ETİKETLER: , ,