Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?
Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur? Trafik sigortası devlet tarafından zorunlu kılınmış bir sigorta türüdür. Tüm araç sahiplerinin yaptırması gerekmekte olup herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın masrafları karşılanmaktadır.
Trafik Sigortası Yapılmazsa
Peki, trafik sigortası yapılmazsa ne olur? Bir aracın trafik sigortası olmadığı belirlenmesi halinde devlet tarafından ağır ceza ve yaptırımlar uygulanmaktadır. Bunlar araç sahibine para cezası ve aracın trafikten men edilmesidir.
Trafikten men edilen araçlar devletin anlaşmalı olduğu otoparklara çekilmektedir. Bu süre zarfında sizden istenilen prosedürlerin tamamlanması istenmektedir. Bu prosedürlerin tamamlanması halinde araç sahibi aracın çekildiği otoparka giderek aracın otoparkta kaldığı süre boyunca otopark ücretini ödeyerek aracını teslim alabilmektedir. Bu nedenden dolayı aracınızın men edilmesi halinde en kısa sürede aracınızı teslim alabilmek adına işlemleri tamamlamalısınız.
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Kime Yapılır?
Trafik hiç durmayan bir eylemdir. Bunun doğurduğu sonuçlardan bir tanesi de trafik kazalarıdır. Oluşan herhangi bir trafik kazası durumunda trafik sigortası hasar ödemesi kime yapılır? Zorunlu deprem sigortası ülkemizde zorunlu olup her araç sahibinin yaptırması gerekmektedir. Bu sigorta türünde herhangi bir kaza durumunda sigorta şirketi karşı tarafta oluşan hasarı inceler ve oluşan hasarı belirleyerek ödeme yapar. Bu ödeme kaza sonrasında sigorta şirketinin yaptığı ekspertiz sonucunda yapılmaktadır. Ekspertiz sigorta şirketinin eline ulaştıktan 8 gün içerisinde ödeme verilen banka hesabına yatırılmaktadır.
Sigorta Karşı Tarafın Hasarını Öder Mi?
Zorunlu trafik sigorta kapsamınca kaza durumunda suçlu taraf siz iseniz karşı tarafın maddi ve bedeni zararları karşılanmaktadır.
Karşı tarafın hatalı olması durumunda ise zararınız karşı tarafın sigortası tarafından ödenmektedir. Zorunlu deprem sigortasının karşılayacağı hasarlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Karşı taraftaki araç, kişi ve dükkân vb. malların zararı karşılanır.
- Karşı taraftaki kişinin yaralanması halinde ilk yardım ve muayene gibi masrafları karşılanır.
- Oluşabilecek vefat durumunda defin masrafları
- Karşı tarafın kaza sonucu belirli veya ömür boyu iş göremez raporu alması sonucunda oluşan masraflar
Daha detaylı bilgi sahibi olmak için sigorta acenteniz ile irtibata geçmeniz önerilmektedir.
Trafik Sigortası Basamakları Nedir?
Zorunlu deprem sigortasında toplamda 4 basamak bulunmaktadır. Bu basamaklar şu şekildedir.
4. basamak
4. basamak: ilk defa trafiğe çıkacak olan kişilerin değerlendirildiği basamaktır.
5. basamak
5. basamak: 4. Basamakta yer alan kişi poliçenin süresi bitinceye kadar herhangi bir kazaya karışmaması durumunda poliçe yenilemesinde 5. basamağa geçer. Bu basamakta ise %10 indirim kazanır.
6. basamak
6. basamak: 5 basamakta yer alan kişi poliçe süresi bitimine kadar yine herhangi bir kazaya karışmaması halinde 6. basamağa yükselmektedir. Bu basamakta ise %15 indirim hakkı kazanır.
7. basamak
7. basamak: Son basamak olan 7. basamağa geçmeye hak kazanan kişinin poliçe yenilemesinde %20 indirim hakkı kazanmaktadır. Bu basamaktan sonra kişi tazminat ödemesi gerçekleştirmediği sürece 7. Basamaktan düşmez.
kaynak: Türkiye Sigortalar Birliği TSB