Bendevi Palandöken: Çocuklarımız Barış İçinde Bir Dünyada Yaşamalı
Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınlayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde unutulmamalıdır ki dünya üzerindeki hiçbir çocuk savaşlardan, kaos ve krizlerden sorumlu değildir. Çocukların dili, dini, ırkı olmaz. Çocuk çocuktur ve dokunulmazdır. Bu duygu ve düşüncülerle hiçbir çocuğumuzun temel hak ve özgürlüklerinden mahrum kalmadığı; barışın, sevginin ve kardeşliğin hakim olduğu bir dünyada yaşayabilmeleri umuduyla tüm çocuklarımızı içtenlikle kucaklıyorum” dedi.
Hak Ve Özgürlüklerinden Mahrum Kalan Çok Sayıda Çocuk Var
Dünyada hak ve özgürlüklerini kullanamayan çok sayıda çocuk olduğuna işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çocuk haklarının uluslararası alanda güvence altına alındığı BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, 20 Kasım 1989’da kabul edildi. O tarihten bu yana çocukların daha iyi şartlarda yaşaması ve güzel yarınlara kavuşması için çalışmalar yapılıyor. Ancak bugün halen dünya üzerinde temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılan çok sayıda çocuk var. Çocuk haklarının korunması ve hayata geçirilmesi tüm dünyanın ortak sorumluluğudur. Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle tüm çocuklarımızın başta şiddetten, savaştan ve sömürüden uzak, eğitim ve öğrenim hakkı öncelikli olmak üzere temel haklarını kullanabildikleri bir dünyada yaşamalarını temenni ediyorum” diye konuştu.
Çocuklarımızın Yarınlarını Hep Birlikte Kuralım
TESK olarak çocuk haklarının korunması kapsamında yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü anlatan Palandöken, “Çocuk işçiliğini önlemede farkındalık oluşturmak için TESK olarak UNİCEF ile birlikte yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programımız 2017’den bu yana devam ediyor. Öte yandan AB’nin Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı kapsamında finanse edilen, Expertise France öncülüğünde EDUSER, MEB Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü ile TESK ve TESK’e bağlı Birlik ve Odaların iş birliğinde İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) 2020’den beri sürdürülüyor. Bu kapsamda çocuk işçiliği ile mücadeledeki kararlılık tüm kurum ve kuruluşlarımızın, kamu ve özel sektörün, medyanın, esnafın, sanayicinin, tacirin, işçinin, işverenin ve ailelerin kısacası toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesiyle ancak beklenen ve arzu edilen sonuçlara ulaşacaktır. Tüm topluma açık çağrımızdır. Gelin el ele verelim. Çocuklarımızın yarınlarını hep birlikte kuralım” şeklinde konuştu.