Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 15°C

AB’nin Çin İthalatına Uyguladığı Geçici Tarifeler

Bu içerikte, Avrupa Birliği’nin Çin’den yapılan ithalatlara uyguladığı geçici tarifelerin nedenleri, etkileri ve ekonomik sonuçları ele alınmaktadır. AB’nin ticaret politikaları ve stratejileri hakkında kapsamlı bir bakış sağlayan detaylı bir inceleme.

AB’nin Çin İthalatına Uyguladığı Geçici Tarifeler
7 Ekim 2024 11:30

Avrupa Birliği (AB), Çin’den ithal edilen bazı elektrikli araçlara yönelik geçici tarifeler uygulamaya başladı. Bu yeni düzenlemeler, sektörde önemli etkilere yol açtı. Özellikle bazı Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa pazarına gerçekleştirdiği ihracatta, %45’e kadar varan oranlarda artış gösteren ithalat vergileri ile karşılaşmaları, markaların zor bir dönem geçirmesine neden oldu.

AB'nin Çin İthalatına Uyguladığı Geçici Tarifeler

Üye Ülkelerden Tam Destek

AB Komisyonu, Çin’den yapılan elektrikli otomobil ithalatına ek gümrük vergisi uygulanmasına ilişkin teklifin üye ülkelerden yeterli destek aldığını duyurdu. Açıklamada, “AB Komisyonu’nun Çin’den yapılan elektrikli otomobil ithalatına karşıt vergiler koyma önerisinin kabulü, AB ülkelerinden gerekli desteği aldı.” ifadesine yer verildi. Bu durum, komisyonun sübvansiyon karşıtı soruşturmasının tamamlanmasında önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, AB ve Çin’in Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun alternatif çözümler üzerinde çalışmaya devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, soruşturmadaki kesin bulguları içeren uygulama yönetmeliğinin en geç 30 Ekim 2024 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanacağı belirtildi. Komisyonun teklifi, AB nüfusunun %65’ini temsil eden 15 üye ülkenin nitelikli çoğunluğunun karşı oy kullanması durumunda engellenebiliyor. Başta Fransa ve İtalya’nın desteklediği bu ek vergi uygulamasına, Almanya ve Macaristan karşı çıkmaktadır.

Yeni Vergi Oranları

Bu yeni uygulama ile birlikte, Tesla’nın Çin’de üretilen modellerine %7,8, BYD’ye %17, Geely’e %18,8, soruşturmada iş birliği yapan ancak listede yer almayan üreticilere %20,7, SAIC ve iş birliği yapmayan diğer şirketlere ise %35,3 oranında ek vergi uygulanması bekleniyor. Uygulanan bu yeni vergi oranlarının mevcut %10’luk vergi oranının üzerine eklenmesi öngörülmektedir. %45’i bulan bu vergilerin, Kasım ayı başında tahsil edilmeye başlanması planlanıyor.