Dolar 34,6069
Euro 36,3775
Altın 2.923,48
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Almanya’nın Otomotiv Sektöründeki Düşüş ve Zorluklar

Almanya’nın otomotiv sektöründeki düşüş ve zorluklar, küresel rekabet, elektrikli araç dönüşümü ve tedarik zinciri sorunlarıyla nasıl şekilleniyor? Bu içerikte, sektördeki güncel durumu ve geleceğe dair öngörüleri keşfedin.

Almanya’nın Otomotiv Sektöründeki Düşüş ve Zorluklar
8 Ekim 2024 10:30

Almanya’nın Otomotiv Sektöründeki Gerileme

Almanya'nın Otomotiv Sektöründeki Gerileme

Avrupa’nın ekonomik lokomotifi olan Almanya’da, özellikle otomotiv sektöründe yaşanan gerileme dikkat çekiyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin otomotiv sektörüyle ilgili yılın ilk yarısına ait satış ve ihracat verilerini açıkladı. Alman otomotiv endüstrisinin satışları, 2023 yılının ilk altı ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 4,7 oranında düşerek 269,5 milyar euroya geriledi.

2023 RAKAMLARI

Söz konusu sektör, 2023 yılının ocak-haziran döneminde artan fiyatların etkisiyle 282,6 milyar euroluk rekor bir nominal satış gerçekleştirmişti. Bununla birlikte, Alman otomotiv endüstrisi, 2024’ün ilk yarısındaki düşüşe rağmen, Almanya’daki toplam sanayi ürünleri satışlarının dörtte birini (yüzde 25,2) gerçekleştirerek en yüksek satışa sahip sektör olmaya devam etti.

İMALAT SEKTÖRÜNDEKİ DÜŞÜŞ

Otomotiv sektöründeki gelir düşüşü, tüm imalat sektörlerinde de kendini gösterdi. Bu bağlamda, karoser ve treyler gelirleri yüzde 11,6, şanzıman ve tampon gibi araç parça ve aksesuarları gelirleri yüzde 5,4, motorlu taşıt ve motorlu taşıt motoru üretimi gelirleri ise yüzde 4,3 oranında azaldı.

SATIŞLARIN YÜZDE 70’İ İHRACAT

Yılın ilk yarısında, Alman otomotiv endüstrisinin toplam satışlarının yaklaşık yüzde 70’ini (190 milyar euro) ihracat oluşturdu. Bu oran, son 15 yılın en yüksek oranı olarak kaydedildi. Almanya, ocak-haziran döneminde 1,7 milyon adet otomobil ihraç ederek 68,4 milyar euro gelir elde etti. Adet bazında ise 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 0,3’lük bir düşüş gözlemlendi. Yılın ilk yarısında Almanya’dan ihraç edilen yeni otomobillerin neredeyse dörtte biri (yüzde 22,7) tamamen elektrikli otomobillerden oluştu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 daha az elektrikli otomobil ihraç edilirken, 2022 yılının ilk yarısına kıyasla yüzde 113,9 oranında bir artış kaydedildi.

ALMAN OTOMOBİL ÜRETİCİLERİNİ ZORLAYAN ETMENLER

Alman otomobil üreticileri, artan enflasyon baskıları, yüksek enerji ve iş gücü maliyetleri, Avrupa’daki yavaş ekonomik büyüme ile birlikte Çinli otomobil üreticilerinin ve Tesla’nın rekabetiyle karşı karşıyalar. Bu durum, sektördeki zorlukları daha da derinleştiriyor.

Almanya'nın Otomotiv Sektöründeki Düşüş ve Zorluklar

FABRİKA KAPATMA UYARISI

Ülkenin önde gelen otomobil üreticilerinden Volkswagen, 2 Eylül’de maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde ilk kez Almanya’da fabrika kapatabileceğini duyurarak sektördeki sıkıntıları gözler önüne serdi. Son yıllarda Avrupa ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerde Çinli üreticilerin payı hızla artıyor. Çin’de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli otomobiller, rakiplerini geride bırakıyor. Bu bağlamda, BYD, SAIC ve Geely gibi markaların yanı sıra Tesla ve farklı Avrupa şirketlerinin araçları da dikkat çekiyor.

ÇİN ŞOKU

Alman sanayisinin giderek zayıflaması, Çinli şirketlerin teknolojik olarak arayı kapatması ve Uzak Doğulu şirketlerin yenilenebilir enerji ve otomotiv alanında Almanları geride bırakması, Almanya’da “Çin Şoku” olarak adlandırılıyor. Bu durum, Alman otomotiv sektöründeki rekabeti ve geleceği daha da belirsiz hale getiriyor.

Almanya'nın Otomotiv Sektöründeki Düşüş ve Zorluklar