Dolar 34,2617
Euro 37,0456
Altın 3.013,19
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Avrupa Otomobil Pazarında Elektrikli Araç Satışlarında Dikkat Çeken Düşüş

Avrupa otomobil pazarında elektrikli araç satışlarında gözlemlenen dikkat çekici düşüşün sebeplerini ve etkilerini keşfedin. Bu yazıda, pazar dinamikleri, tüketici tercihleri ve gelecekteki trendler hakkında kapsamlı bir analiz bulacaksınız.

Avrupa Otomobil Pazarında Elektrikli Araç Satışlarında Dikkat Çeken Düşüş
19 Eylül 2024 11:30

Avrupa Otomobil Pazarında Dikkat Çeken Düşüş

Avrupa Otomobil Pazarında Dikkat Çeken Düşüş

AA Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ağustos ayına ilişkin yeni otomobil tescil verilerini açıkladı. Bu veriler, AB pazarında yeni otomobil satışlarının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 oranında azalarak 643 bin 637 adede gerilediğini gösteriyor. Özellikle elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payında yaşanan hızlı düşüş dikkat çekiyor.

Otomobil Satışının Yakıt Türlerine Göre Dağılımı

  • Yeni otomobillerin yüzde 33,1’i benzinli araçlardan oluşuyor.
  • Yüzde 31,3’ü hibrit araçlar.
  • Yüzde 14,4’ü elektrikli otomobiller.
  • Yüzde 11,2’si dizel araçlar.
  • Yüzde 7,1’i fişli (Plug-In) hibrit araçlar.
  • Yüzde 2,9’u ise diğer yakıt türlerinin kullanıldığı araçlar olarak sınıflandırıldı.

Elektrikli Otomobillerin Satıştaki Payı

Geçen yılın aynı döneminde elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 21 seviyesindeydi. Ancak bu yıl ağustos ayında, elektrikli otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,9 oranında düşerek 92 bin 627 adet olarak kaydedildi.

Almanya’da Otomobil Satışları Azaldı

Almanya’da yeni otomobil satışları, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,8 oranında azalırken, Fransa’da bu oran yüzde 24,3, İtalya’da yüzde 13,4 ve İspanya’da yüzde 6,5 olarak gerçekleşti.

Avrupa’daki 8 Aylık Otomobil Satışları

Ocak-ağustos döneminde toplam otomobil satışları ise, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,4 artarak 7 milyon 180 bin 492 adede ulaştı.

En Fazla Yeni Otomobil Satışı Volkswagen Grubu’na Ait

Ağustos ayında AB’de en fazla yeni otomobil satışını 179 bin 41 araçla Volkswagen Grubu gerçekleştirdi. Volkswagen Grubu’nu, Peugeot, Fiat, Citroen ve Opel gibi markaları bünyesinde bulunduran Stellantis Grubu takip etti ve 92 bin 667 otomobil sattı. Renault Grubu, 64 bin 392 yeni otomobille üçüncü, Hyundai Grubu ise 56 bin 450 yeni otomobille dördüncü sırada yer aldı.

Endişe Verici Gelişmeler

Verilerin ardından Avrupa otomotiv endüstrisi, elektrikli araçlara olan talebin azalmasına karşı acil eylem çağrısında bulundu. ACEA’dan yapılan açıklamada, “AB’de elektrikli otomobillerin pazar payının sürekli olarak küçülme eğilimi, endüstri ve politika yapıcılara son derece endişe verici bir mesaj gönderiyor.” ifadesine yer verildi.

Avrupa Otomobil Pazarında Elektrikli Araç Satışlarında Dikkat Çeken Düşüş