Dolar 34,2617
Euro 37,0456
Altın 3.013,19
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

CATL’nin Kara Liste Riski ve Elektrikli Araç Pazarındaki Rekabet

CATL’nin kara liste riski, elektrikli araç pazarındaki rekabeti nasıl etkiliyor? Bu içerikte, CATL’nin stratejileri ve pazar dinamikleri hakkında derinlemesine bilgiler bulacaksınız.

CATL’nin Kara Liste Riski ve Elektrikli Araç Pazarındaki Rekabet
3 Eylül 2024 09:30

Dünyanın önde gelen batarya üreticilerinden biri olan Çin merkezli CATL, ABD tarafından kara listeye alınma tehdidiyle karşı karşıya. Bu durum, elektrikli araç endüstrisinde yaşanan rekabetin giderek arttığını ve ülkeler arasında süregelen teknolojik üstünlük mücadelesinin daha da kızıştığını gözler önüne seriyor.

ABD’li yetkililer, CATL’nin Çin hükümetiyle olan yakın ilişkilerini ve bu ilişkilerin potansiyel olarak ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit edebilecek faaliyetlere yol açabileceği iddialarını öne sürüyor. Özellikle CATL’nin ürettiği bataryaların, ABD merkezli elektrikli araç üreticileri tarafından kullanılması ve bu durumun, Çin’in elektrikli araç pazarındaki etkisini artırması endişelere neden oluyor.

CATL'nin Kara Liste Riski ve Elektrikli Araç Pazarındaki Rekabet

Kara Liste Talebi

ABD’deki iki önde gelen Cumhuriyetçi milletvekili, CATL’nin ABD Savunma Bakanlığı tarafından yasaklı şirketler listesine eklenmesini talep etti. Senatör Marco Rubio ve Temsilci John Moolenaar, CATL’nin ABD’nin enerji altyapısına bağımlılığını artırarak ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu vurguladı. İkili, mektubunda CATL’nin yasaklı şirketler listesine eklenmesinin, CATL ile iş birliği yapmayı planlayan ABD’li şirketlere güçlü bir uyarı niteliği taşıyacağını belirtti.

CATL ise bu iddiaları kesin bir dille reddederek, ürünlerinin ABD’deki elektrik kesintileri sırasında milyonlarca insana yardımcı olduğunu ve Çin hükümeti tarafından kontrol edilmediğini savundu. CATL, BMW, Daimler, Hyundai, Honda, Tesla, Toyota ve Volkswagen gibi dünya çapında tanınmış otomotiv firmalarına batarya tedarik etmektedir.