Dolar 34,2585
Euro 37,0894
Altın 3.003,80
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Elektrikli Araç Talebindeki Düşüş ve Üreticilerin Stratejileri

Elektrikli araç talebindeki düşüş, sektördeki üreticileri yeni stratejiler geliştirmeye yönlendiriyor. Bu makalede, pazar dinamiklerini ve üreticilerin karşılaştığı zorluklarla başa çıkma yollarını keşfedin.

Elektrikli Araç Talebindeki Düşüş ve Üreticilerin Stratejileri
11 Eylül 2024 09:00

Elektrikli Araç Talebindeki Düşüş ve Üreticilerin Yeni Stratejileri

Elektrikli Araç Talebindeki Düşüş ve Üreticilerin Yeni Stratejileri

Son dönemde Avrupa ve dünya genelinde elektrikli araç talebindeki yavaşlama, otomobil üreticilerini gelecekteki planlarını gözden geçirmeye zorlamış durumda. Birçok marka, yatırımlarını içten yanmalı motorlara yönlendirme kararı alırken, tüketicilerin elektrikli araçlara olan ilgisi, önceki yıllara kıyasla belirgin bir şekilde azalmış durumda.

MARKALARA DEV CEZALAR YOLDA

Aralarında Volkswagen ve Ford gibi dev otomobil üreticilerinin de bulunduğu birçok marka, 2025 yılı için belirlenen emisyon sınırlamalarına uyum sağlama konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacak. Renault CEO’su Luca de Meo, elektrikli araç satışları artış göstermezse, Avrupa’daki otomobil üreticilerinin 2025 yılı itibarıyla milyarlarca dolarlık ceza ile karşılaşabileceğini vurguladı. De Meo’nun açıklamalarına göre, bu sınırlamalara uymayan otomobil şirketleri, 15 milyar dolara kadar varan devasa cezalarla karşılaşabilir.

YENİ AB KURALLARI NE DİYOR?

2025 yılında Avrupa Birliği (AB) kurallarında önemli değişiklikler yaşanacak. 2021 yılı itibarıyla üreticiler, ortalama 116 g/km emisyon seviyesini hedef almak zorundaydı. Ancak 2025’ten itibaren bu üst sınır 93.6 g/km’ye düşürülüyor. Ayrıca, bu sınırı aşan üreticilere gram başına 95 euro ceza uygulanacak. 2021 yılında yürürlüğe giren bu kural sonucunda üreticilerin yaklaşık 550 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldığı biliniyor. 2025’te ise bu cezanın önemli ölçüde artması bekleniyor. Resmi verilere göre, sadece Geely ve Tesla markaları 2025 yılı sınırlamalarına uyum sağlayabilecek durumda. En büyük zorlukları yaşayacak iki üretici ise Volkswagen ve Ford olarak öne çıkıyor.