Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Norveç’te Elektrikli Araç Satışlarında Rekor Artış

Norveç’te elektrikli araç satışları, çevre dostu ulaşımın yaygınlaşmasıyla birlikte rekor bir artış gösterdi. Bu yazıda, bu büyümenin nedenlerini ve gelecekteki etkilerini keşfedin.

Norveç’te Elektrikli Araç Satışlarında Rekor Artış
9 Eylül 2024 09:00

Elektrikli Araç Satışlarında Yeni Gelişmeler

Elektrikli Araç Satışlarında Yeni Gelişmeler

Son dönemlerde özellikle Avrupa’da olmak üzere dünya genelinde elektrikli araç satışlarında belirgin bir düşüş gözlemleniyor. Birçok otomobil markası, gelecekteki elektrikli araç üretim ve satış hedeflerini revize etmeye başladı. Ancak, Norveç bu konuda farklı bir yol izleyerek dikkat çekiyor.

Norveç’te Elektrikli Araçlar Yeni Rekor Kırdı

Ağustos ayında gerçekleştirilen satışlarda, Norveç’te tescil edilen araçların %94’ü elektrikli oldu. Bu oran, elektrikli araçların ülke genelindeki artan popülaritesini gözler önüne seriyor. Ağustos ayında toplam 11.114 adet araç kaydedildi ve bunların 10.480 adedi tamamen elektrikli araçlardan oluştu. Yılın başından itibaren satılan toplam 78.832 araçtan 68.435’i elektrikli modellerden oluşmakta ve bu da elektrikli araçların pazar payının %87 seviyelerine ulaştığını göstermektedir.

Geçtiğimiz ayın en çok satan elektrikli aracı, Norveç’te 2.107 adet satan Tesla Model Y oldu ve %19 pazar payına sahip oldu. İkinci sırada ise %8.4’lük pazar payıyla Volvo EX30 yer aldı. Üçüncü ve dördüncü sırada ise Skoda Enyaq ve Volkswagen ID.4 modelleri kendine yer buldu.

Neden Norveç Elektrikli Araç Satışlarında Lider?

Norveç’te elektrikli otomobillerin bu denli popüler olmasının arkasında yatan en önemli sebep, hükümetin sağladığı teşviklerdir. Elektrikli araç satın alanlar veya kiralayanlar, emisyon vergilerinden ve diğer vergilerden muaf tutulmakta. Bunun yanı sıra, elektrikli otomobil sahipleri, yol vergileri ve geçiş ücretlerinde diğer araç sahiplerine göre %50 daha az ödeme yapmaktadırlar. Bu avantajlar, Norveç’te elektrikli araç kullanımını büyük ölçüde teşvik etmektedir.

Muhammet Karal
Editör

Norveç'te Elektrikli Araç Satışlarında Rekor Artış