Dolar 34,2863
Euro 37,0253
Altın 3.028,14
BİST 8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 19°C

Otomotiv Sektöründe Durağanlık ve Faizlerin Etkisi

Otomotiv sektöründe durağanlık ve faizlerin etkilerini derinlemesine inceleyin. Bu makalede, piyasa dinamikleri, tüketici davranışları ve ekonomik göstergelerin sektöre olan yansımalarını keşfedin.

Otomotiv Sektöründe Durağanlık ve Faizlerin Etkisi
27 Ekim 2024 13:00

Otomotiv Sektöründe Durağanlık: Faizler ve Fiyatlar Üzerine Beklentiler

Otomotiv Sektöründe Durağanlık: Faizler ve Fiyatlar Üzerine Beklentiler

Otomotiv sektöründe yaşanan durağanlık, pandemi döneminde başlayan üretim sıkıntıları, çip krizi ve ham madde teminindeki zorluklarla devam ediyor. Bu süreçte araç fiyatları yükselirken, son bir yıl içinde ikinci el araç satışlarının %25 oranında düştüğü ifade ediliyor. Galericiler, araç piyasasında hareketlilik sağlanabilmesi için faiz oranlarının düşmesini bekliyor.

“Değer Kayıpları Yüzde 25’lere Ulaştı”

Pandemi döneminde bayilerde araç bulmanın zorluğu ve karaborsa satışlarının artması gibi sorunlara dikkat çeken Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Şu an bayilerde istediğiniz araca, istediğiniz modele kolayca ulaşabiliyorsunuz. Ancak talep düştüğü için vatandaşlar bayiye gidip istediği arabayı alabiliyor. Bayiler de stoklarındaki araçları satmak için çeşitli kampanyalar düzenliyor.”

Acıbadem, ayrıca “Daha önce sıfır bir araç bayide 1 milyon TL iken, 2024 model bir aracın plakası takıldığında %7 ile %10 arasında değer kaybı yaşanıyordu. Şu anda bu değer kayıpları bazı araçlarda %20 ile %25 seviyelerine kadar yükseldi.” dedi. Bu durum, piyasanın durgunluğundan kaynaklanan bir beklentiyi de beraberinde getiriyor. “Fiyatlar daha da düşer mi?” sorusuna yanıt veren Acıbadem, “Fiyatların düşmesi mümkün değil. Çünkü sıfır araçlara her ay zam geliyor. Bu, döviz kurundaki değişiklikler ve yurt dışındaki üretim maliyetlerindeki artışla doğrudan bağlantılı.”

“Faizler Düşünce Hareketlilik Başlayacak”

Sektörün yükselen faiz oranlarından nasıl etkilendiğine de değinen Acıbadem, “Merkez Bankası’nın son zamanlarda faizleri sabit tutması önemli bir gelişme. Faizlerin düşme ihtimali var, bunu zaman gösterecek. Ayrıca, vatandaşların daha önce yatırım amaçlı araç alarak birikimlerini faize yatırması, otomobil ve gayrimenkul piyasasında ticaretin önünü kapattı.”

Otomotiv Sektöründe Durağanlık ve Faizlerin Etkisi

Acıbadem, “Şu anda bankalarda bekleyen büyük miktarlarda mevduat var. Eğer bu paralar faizden çıkarsa, faizlerin düşmesiyle birlikte iç piyasada hareketlilik başlayacaktır. Bu hareketlilikle birlikte, araçlardaki fiyat makası da kapanacaktır.” şeklinde konuştu.

Güvenli Ödeme Sistemi

Son olarak araç almak isteyen vatandaşlara önemli bir uyarıda bulunan Abdullah Acıbadem, “İnternet üzerinden bireysel ilanlar gördüğünüzde, Ticaret Bakanlığı’nın yeni çıkardığı güvenli ödeme sistemini kullanmayı ihmal etmeyin. Bu sistem, hem alıcıyı hem de satıcıyı koruma altına alır.” dedi. Acıbadem, “Tanımadığınız birinden araç alıyorsanız, noterde araç bedelinin tamamını güvenli ödeme sistemine geçirmeniz şart. Aksi takdirde, dolandırıcılık riskiyle karşılaşabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.