Şubat Ayı 2. El Araç Arzı Ocak Ayına Göre %3 Artış Kaydetmesine Rağmen Piyasanın Satış Beklentisini Karşılamadı
Quick Finans’ın SmartIQ iş birliğiyle yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun Şubat ayına ait verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı.
Ocak ayında 0 Km otoda geçen yıla göre %56 artışla başlayıp Şubat ayında 106.000 satış adedi ile önceki aya göre %30,6 artarak uzun yılların rekoruna ulaştı.
Ocak-Şubat ayı toplamında ise bir önceki yıla göre %40,6 artış gerçekleşti. 0 Km araçlarda yapılan cazip kampanyalar 2. el araç satışındaki yatay seyrin en önemli nedenlerinden birisi oldu.
Bununla birlikte, 0 Km araçlardaki döviz kuru artışına bağlı fiyat artışı, 2. el otomobil fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Araç fiyatlarındaki yükselişle, tüketiciler 10 yaşa kadar ve 300.000 km altındaki daha düşük fiyatlı 2. el araçlara yöneldi. Bu segment araçların kurumsal ilanlarında Ocak ayına göre %3 artış gözlendi.
2. El motorlu araç satıcılarından alınan bilgilere göre; stok alımlarının Şubat ayında Ocak ayına göre gerilediği ve alımların seçici ve yukarda açıklanan talepteki gelişmelere göre yapıldığı ifade edilmektedir.
Yukarıdaki yorumlar ile aşağıdaki sektörel bazlı verileri birlikte değerlendirmek doğru olacaktır.
Tüm Segmentlerde Satış Süreleri Uzarken, Sadece Lüks Segment Satışları Hızlanıyor
smartIQ 2. el araç pazar verilerine göre B, C ve D segmentlerindeki satış süreleri Ocak ayına göre ortalama %6 arttı. B segmentinde 55 günden 60 güne, C segmentinde 58 günden 61 güne, D segmentinde ise 72 günden 75 güne yükseldi. E segmentinde ise satış süresi 96 günden 92 güne düştü.
2. El Motorlu Araç Satıcılarında Satışa Sunulan Araç Sayısında %3’lük Artış Yaşandı!
1-15 yaş aralığında ve 350.000 km’ye kadar olan araçları kapsayan pazar analizine göre, şubat ayında 2. el motorlu araç satıcılarında satışa sunulan araç sayısında bir önceki aya kıyasla %3’lük bir artış gerçekleşti.
2. El Araç Fiyatları Şubat Ayında TL ve Euro Bazında Yükseldi!
Şubat ayında, Türkiye’deki 2. el araç pazarında B, C, D ve E segmentlerinde değer artışları kaydedildi.
Değer artışları, hem Türk Lirası (TL) hem de Euro bazında gözlemlendi. En yüksek fiyat artışı hem TL hem de Euro cinsinden E segmentinde yaşandı.