Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Türkiye’de Sedan Model Araç Satışlarına Son

Türkiye’de sedan model araç satışlarının sona ermesi, otomotiv sektöründe önemli değişikliklere yol açıyor. Yeni trendler, tüketici tercihleri ve piyasa dinamikleri hakkında detaylı bilgi edinin.

Türkiye’de Sedan Model Araç Satışlarına Son
21 Ağustos 2024 04:00

Son dönemlerde artan gümrük vergileri nedeniyle, Türkiye’de sedan model araç satışlarına yeni yıldan itibaren son verileceği bildirildi. Özellikle Çin’den getirilen elektrikli otomobiller için uygulanan %40 ek vergi, bu kararın arkasındaki önemli etkenlerden biri oldu. Başlangıçta sadece elektrikli araçları kapsayan vergi düzenlemesi, daha sonra tüm yakıt türlerini içine alacak şekilde genişletildi.

Bununla birlikte, Volvo şirketinin D segmentinde yer alan S60 sedan modelinin yerine, 2025 yılında tamamen elektrikli bir model olan ES60’ı piyasaya sürmeyi planladığı ifade ediliyor. Volvo, ABD’de bu modelin üretimine şimdiden son vermiş durumda. 2025 yılı itibarıyla yeni elektrikli modelin satışa sunulması ve Çin’deki üretiminin kademeli olarak azaltılarak sonlandırılması bekleniyor. Test aşamasında olan Volvo ES60, firmanın ilk elektrikli sedan otomobili olarak 2024 yılında dünya genelinde satışa çıkacak.

Passat Sedan Dönemi Sona Erdi

Öte yandan, Volkswagen Grubu tarafından üretilen ve Türkiye’de büyük bir hayran kitlesine sahip olan Passat Sedan modelinin satışına Aralık 2022’de son verilmiştir. 1973 yılında piyasaya sunulan Volkswagen Passat, toplamda 49 yıl süresince 8 kez kasa değişimi gerçekleştirmiştir. Son olarak 2019 yılında yenilenen bu efsane otomobil, Türkiye’de en çok satan sedan modellerinin başında yer alıyordu. Passat Sedan, artık yerini Passat Variant modeline bırakmış durumda.