İKO Başkanı Atayık: Gram altında 400 TL’yi görmek olası
İstanbul Kuyumcular Odası İKO Başkanı Mustafa Atayık, altın ve para piyasalarının, 4 ayı aşkın müddettir koronavirüs gündemiyle kendisine bir rota ve trend bulmaya çalıştığını ifade etti.
Atayık, “Bir Hayli ülkede uzmanlar, virüste pik noktaların aşıldığını dile getirse dahi virüsün piyasa ve maliyetlere yansımalarının kısa vakitte biteceğini beklemek doğru olmaz” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri ve bir hayli Avrupa ülkesinin basmakalıplaşma istikametinde temkinleri rahatlatma adımları attığını aktaran Atayık, Türkiye’nin de pandemi mevzusunda dünyada misaline az tesadüfülür bir zafere imza attığını söyledi.
Hükümet yetkililerinin, basmakalıplaşma için Ramazan Bayramı sonrasına ve haziran ayına işaret ettiğini belirten Atayık, kamuoyuna tembelliğe kapılınmaması gerektiği istikametinde iletiler verildiğini anlattı.
Atayık, dünyada merkez bankalarının piyasadaki likidite gereksinimini karşılamak ve asıl sektörü teşvik etmek emeliyle yardım kutuları söylemesinin altının yukarıya gidişini sağladığını ifade ederek, “Merkez bankalarının adımları ve özellikle faiz indirimleri, altının ons bazında son 7 senenin rekor maliyetlerine erişmesinde tesirli oldu.
Nitekim geçen cuma günü Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Fed, faizleri düşürmedi ancak Fed’in, piyasayı fonlamaya devam edeceği iletiyi vermesi dahi ons maliyetlerini bir anda 1,700 doların üzerine çıkardı” diye konuştu.
“LİKİDİTE MESELEYİ YAŞAYAN ÜLKELER, ELLERİNDEKİ ALTINLARI BOZUYOR”
Mustafa Atayık, altının yükselişini hem destekleyen hem de zaman zaman gerileyerek düzenleme yapmasına yol açan bir değişik unsurun ise petrol maliyetleri olduğunu işaret ederek, şunları kaydoldu:
“Petrolde tarihi dip noktaların görülmesi ve üretici ülkeler aralarında uyuşsalar dahi piyasalardaki arz azlığı sebebiyle maliyetlerin bir cinsli istenen sayılara çıkmaması, finans piyasalarını sıkıntılı ediyor. Düşük petrol maliyetleri sebebiyle likidite meseleyi yaşayan ülkeler, bu kere bu meselelerini ve sarih pozisyonlarını gidermek emeliyle özellikle ay sonlarında ellerindeki altınları bozma yolunu seçim ediyor. Bu gidişat da altının ons maliyetinde 1,700 dolar seviyeleri görülse dahi geri çekilişleri görmemize yol açıyor.”
Amerika Birleşik Devletleri ve AB ülkelerinin yardım kutularıyla piyasada yaşanan likidite bolluğunun gelişmiş ülkelerde doların maliyetini düşürdüğünü aktaran Atayık, bu vaziyetin büyümekte olan piyasalarda doların maliyetini yükselttiğini söyledi.
“YATIRIM İÇİN ALTIN BİRİKİMİ YAPACAKSANIZ FİZİKİ ALTIN ALIN”
İKO Başkanı Atayık, salgın gündemiyle tüm dünyanın mucizevi bir süreçten geçerken, dünyada bazı madenlerin rafinerilerinin düşük kapasiteyle çalıştığını, uçak kargolarının sarih olduğunu ancak lojistik ve gümrüklerde kasvetler yaşandığını anlattı.
Dünya kuyumculuk piyasasının da bir müddettir nispi olarak kapalı halde bulunduğunu aktaran Atayık, şunları kaydoldu:
“Ekranlarda anlık olarak yansıyan maliyetleri incelerken şuna dikkat edilmeli; piyasada 1 sözleşme fiziki altın operasyon görüyorsa 300-400 sözleşme kağıt üzerinde operasyon görüyor. Dolayısıyla altının onsunda oluşan 1,700 dolar sayıları, içinde bulunduğumuz sürecin bir mahsulü. Asıl olarak bu maliyetin piyasada bir karşılığı yok, bu maliyetlere köpük veya spekülatif hareketler olarak bakmakta verim vardır.
Sektör olarak ısrarla hep söylüyoruz; yatırım için altın birikimi yapacaksanız kuyumculara gelerek fiziki altın alın. Altın takı ve mücevher alın. Düğünde armağan edilen altınlar, hoşlandıklarınız için aldığınız altın takı, mücevher ve incili takılar, her ay ücretinizden artırarak yaptığınız altın birikimleri böyle güç ve zahmetli süreçlerde meselelerin aşılması için can simidi oluyor. Bu sebeple armağan olarak aldığınız altın takı ve mücevherler, kriz zamanlarında her zaman günü kurtaran, suratınızı güldüren yatırım olarak işlevini yerine getiriyor.”
“DÜNYANIN Türkiye Elektrik Kurumu REEL PARASI ALTINDIR”
Mustafa Atayık, geçmiş krizlerde olduğu gibi bu salgın sürecinde de yurttaşların, ellerindeki bilezikleri, kolye, küpe ve değişik altın birikimlerini bozdurmak emeliyle kuyumcuların yolunu yakaladığını, altın takıların bozdurularak ekonomiye kazandırılması ile de çarkların yine döndüğünü söyledi.
Atayık, “Unutulmamalı ki dünyanın türkiye elektrik kurumu reel parası altındır. Önümüzdeki aylarda piyasanın üzerindeki kara bulutlar ufalayınca ons maliyetlerinde alt doğru geri çekilişleri yine görebiliriz. Ancak öyle görünüyor ki haziran ayında dünya ekonomilerinde basmakalıplaşma sürecine geçilse dahi salgın sürecinin ekonomilere faturası ve zarar tespitleri, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya ülkelerinden gelecek enflasyon, sihrime mevzusundaki bilgiler, altın ve döviz maliyetlerindeki rallinin bir zaman daha devam etmesini sağlayabilir.” ifadelerini kullandı
“ALTININ ONSU, SÜRATLE 1,650 DOLAR VE ALTINA RAHATLAYABİLİR”
İKO Başkanı Atayık, 2020 senesine 478 TL’yle başlayan çeyrek altının, yüzde 32 çoğalışla nisan ayında 633 TL’yi gördüğünü, seneye 291 TL’yle başlayan gram altının geçen hafta 389,5 TL’ye kadar çıkarak yüzde 30’un üstünde prim yaptığını hatırlattı.
Atayık, şunları kaydoldu:
“Aşinayı gibi iç piyasada altın, hem doların TL karşısındaki ederi hem de küresel piyasalardaki ons kıymetleri üzerinden tanımlanıyor. Bu sebeple çeyrek altın ve gram altın maliyet aralıkları öngörülerinde dolar/TL kotasyonları çok ehemmiyetlidir. Dün söylenen enflasyon bilgileri beklenildiği gibi düşük çıktı. Bu hafta içerisinde döviz likiditesi mevzusunda kamu ve özel sektörden yurt dışı borçlanma çalgılarıyla alakalı gelecek pozitif haber akışı, dolar maliyetini 7 TL’den ilk etapta 6,90-6,70 TL aralığına sürükleyebilir. Aksi gidişatta, uzmanların öngörüsüyle altının gramında 389 TL ve üstünü görmek mümkün olabilir.
Pek olasılık vermiyorum ancak analistlerin varsayımlarına göre doların 7 TL üzeri çıkışı devam eder, altının onsu da mukavemet olarak gösterilen 1,740 seviyesini kırarsa bir müddettir dile getirilen gram altında 400 TL’yi de görebiliriz.
Değişik yandan, bir hayli uzmanın işaret ettiği gibi petrol üreten ülkeler başta olmak üzere yatırımcılar, petroldeki düşük maliyet sebebiyle oluşan nakit gereksinimlerini karşılamak için nisan ayında yapmaları beklenen altın satışlarını bu ay içerisinde asıllaştırabilirler. Bu gidişatta altının onsu, süratle 1,650 dolar ve altına rahatlayabilir.
Bu sebeple analistler ve uzman adların öneri ettiği gibi ons maliyeti ve doların geri çekilişlerinde 350 TL ve altındaki gram maliyetleri, 590-540 TL ve altındaki çeyrek altın seviyeleri alım için yatırımcılarımıza fırsat sunabilir.”