Dolar 34,6079
Euro 36,3477
Altın 2.921,34
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Murat Hakseven ile Pandemi Dönemini Değerlendirdik

Murat Hakseven ile Pandemi Dönemini Değerlendirdik
25 Aralık 2020 12:15

Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) Müdürü Murat Hakseven ile Pandemi döneminde değişen iş ve tekonolojik alışkanlıklarımızı ve sigortacılığa yansımalarını konuştuk.

SBM Müdürü Murat Hakseven ile Pandemi Dönemini Değerlendirdik

Pandemi dönemini genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Sigorta sektörüne getirdiği değişimleri nasıl anlamamız lazım.

Covid-19 pandemizi hepimizin hayatına bir yıldırım gibi düştü demek yerinde olur. Özel ve iş yaşantımızda köklü değişimlere sebep oldu, hepimizde buna adapte olurken epey zorluklar yaşadık. En basitinden faaliyetlerimizi yürütürken bir kısım ekibimiz evlerinden bir kısmımızda ofise gelip giderek işlerimizi aksatmadan yürütür durumdayız. Biz yöneticiler olarak çok büyük bir sorun olmadığı sürece ofislerimizde olmayı tercih ediyoruz.

Başta sigorta acenteleri olmak üzere dağıtım kanalları da digitalleşmeye daha hızlı adapte oldular

Bizler gibi teknoloji odaklı kurumlar açısından aslında çok zor bir geçişte olmadı sadece sektörümüzün kalabalık ve komplike detaylara hakim olması sebebiyle, genel olarak yeni alışkanlıklara alışmada zorluğu yaşadıkları bir gerçek. Sigorta şirket ekiplerinin bir kısmı evinde bir kısmı ofisinde, saha kadroları da keza aynı şekilde, başta sigorta acenteleri olmak üzere dağıtım kanalları da digitalleşmeye daha hızlı adapte olmak durumunda kaldılar. Yani aslında sektörümüzde büyük bir değişimin de vesilesi oldu demek daha doğru olacak. Belki teknolojik imkanlara 10 yılda adapte olacak bir sektör iken bunu 1-2 yıla indirgeme imkanı bulacağız.

Sonuç olarak; Pandemi sayesinde belki de çalışma alışkanlıklarımız ve teknolojiye karşı ön yargılarımız tamamen değişecek. Bizler bunu böyle görüyoruz. Gelecek dönemde bunun olumlu yansımalarına da hep birlikte şahit olacağımıza da eminiz. Tüm halkımızın ve bilhassa meslektaşlarımızın pandemi tedbirlerine eksiksiz uymasını, evde olsun dışarıda ya da ofisinde olsun maske ve mesafe kuralına ısrarla uymalarını istiyoruz.

2020’i ve 2021 e dair kısa düşüncelerinizi ve öngörülerinizi almak isteriz. 2019 da yaşanan ekonomik durgunluk ile beraber iken 2020 ye büyük umutlar besliyorduk. Fakat tam tersi ve hatta öngörülemez bir durum ile karşılaştık. Aynı şeyi 2021 içinde düşünebilir miyiz sizce?

Evet, 2019 her anlamda tüm dünya insanları ve ülkemiz için her anlamda zorlu bir yıl oldu. Ekonomik dengeler, doğal afetler ve pandemi sinyalleri başlamıştı. 2020 de bunların bir anda ortadan kalkacağını düşünmüyorduk zaten fakat tam tersine bu denli sıkıntılı, korkutucu bir yıl olacağı da aklımızın ucundan geçmemişti.

2021 den umutluyuz diyebiliriz

Devletimizin aldığı sıkı sağlık tedbirler, ekonomik gelişmelerin yavaş yavaş da olsa olumluya doğru ilerlemesi, sektörümüze yeni oyuncuların girmesi bir anlamda 2021 den daha umutlu olmamızı sağlıyor. Covid-19 aşılamasının başlayacak olması, sağlık kaygılarımızın bir nebzede olsa azalacağına olan inancımızı katarsak eğer 2021 den umutluyuz diyebiliriz.

2020 de Sigorta Bilgi Merkezinde imza atılan başarılar olduğunu da biliyoruz. Bunlardan da kısaca bahseder misiniz? Pandeminin yarattığı durgunluğa rağmen SBM’nin önemli işlere imza attığını da biliyoruz. Bunları okurlarımız ile yeniden paylaşmak bizleri mutlu edecektir.

Genç arkadaşlarımızın içlerinde ki dehayı ve özel yeteneklerini keşfetmek üzere Genç Dahi Programı’nı hayata geçirdik. Özellikle gençlerin içlerinde ki yetenekleri keşfetmelerini sağlamak, teknolojik dehalarını gün yüzüne çıkarmak ve geliştirmelerine yönelik hedefle kurulan programda digital eğitimler, staj imkânları ve başarılı olanlara MT programına katılma hakkı vermektedir. Sektörümüze yeni yetenekler kazandırmaktan son derece mutlu olacağız. Sektörümüz için bir ilk olması ile beraber de bu da bizi ayrıca gururlandırmaktadır.

Sigorta Bilgi Merkezi SBM Murat Hakseven
Sigorta Bilgi Merkezi SBM Müdürü Murat Hakseven

Yapay Zeka Hasar Servisi Düzenlemeleri Projesi

Diğer yandan Yapay Zeka Hasar Servisi Düzenlemeleri Projemiz ile IDC CIO AWARDS 2020’de future of work kategorisinde üçüncülüğe layık görülmek bizleri son derece mutlu etmiştir. Pandemi dönemin yarattığı sis bulutunun dağılmasını sağlayan bu başarılar bizlerin heyecan ve şevkini kat be kat artırmıştır. Ayrıca bu tür ödüller SBM’nin misyonu ve gelecek dönemlere ait iş planlarının ne denli doğru işlediğinin de bir anlamda delili olarak bizlere de moral vermektedir.

Sigorta Bilgi Merkezini Tanıyalım

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 31/B maddesinin birinci fıkrasına istinaden; sigortalılar ve sigorta sözleşmesinden dolaylı da olsa menfaat sağlayanlara ilişkin olarak, yanlış sigorta uygulamaları da dahil olmak üzere, risk değerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin sigorta, reasürans ve sigortacılık faaliyetinde bulunan emeklilik şirketleri ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği kişilerle paylaşılmasını sağlamak amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde tüzel kişiliği haiz bir kurum olarak kurulmuştur.

Bakanlık tarafından belirlenen sigortalara ilişkin, poliçe, zeyil, hasar kayıtlarının sigorta şirketleri tarafından elektronik ortamdan transfer edilerek toplandığı Bilgi Merkezi konumunda olan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin karar organı Yönetim Komitesi’dir.

Yönetim Komitesi; birliğe üye sigorta ve emeklilik şirketlerinin genel müdür niteliğini haiz personeli arasından Hayat Dışı Yönetim Komitesi ile Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi tarafından seçilen birer üye, Bakanlık tarafından belirlenen iki üye ve Merkez Müdürü olmak üzere beş üyeden oluşur.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin merkezi İstanbul’da olup, faaliyetleri T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

Sigorta Bilgi Merkezi Tarihçe

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 16.12.2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği ile “TRAMER” adıyla kurulmuştur. 9 Ağustos 2008 tarihinde 26962 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle adı Sigorta Bilgi Merkezi kabul edilmiş, 03.12.2011 tarih ve 28131 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile ise ünvanı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi olarak değiştirilmiştir.

Murat Hakseven Kimdir

Murat Hakseven, Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Üretim Yönetimi Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptı. Hakseven, meslek hayatına bankacılık sektöründe bilgi teknolojileri alanında başladı. Kamu ve özel sektör kurumlarında Network Uzmanı, Sistem Analisti, VeriTabanı Yöneticisi, Yazılım Uzmanı, Proje Yöneticisi, Bilgi Teknolojileri Bölüm Yöneticiliği, Yazılım ve İş Geliştirme Direktörü pozisyonlarında görev aldı. Üst düzey yöneticilik görevlerinin yanı sıra, Yazılım Güvenilirlik Modelleri ve Yazılım Geliştime Metodolojileri konularında akademik çalışmalarda da bulundu.

Bileşim A.Ş’de Operasyonlar Grubu’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak Temmuz 2009 tarihinde göreve başladı. Hakseven son olarak, Bileşim A.Ş’de Bilgi Teknolojileri Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevindeydi. Hakseven, Temmuz 2017 itibariyle Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nde, Merkez Müdürü olarak görevine başladı.