Dolar 34,6071
Euro 36,2814
Altın 2.922,16
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Aşırı İklim Olaylarına Karşı Çiftçiler Tarım Sigortası ile Korunabilir

Aşırı İklim Olaylarına Karşı Çiftçiler Tarım Sigortası ile Korunabilir
31 Mayıs 2024 02:25

İklim değişikliği sonucu yaşanan kuraklık, sel ve dolu gibi olayların çiftçilerin kâbusu olduğunu söyleyen Magdeburger Sigorta Tarım Sigortaları Müdürü Mehmet Koç “Avrupa’daki çiftçi bir yıllık üretimini kaybederse ayakta kalabilir ancak Türkiye’deki çiftçinin böyle bir lüksü yok. Emekler ancak tarım sigortası ile korunabilir” dedi.

Tarım sigortalarının iklim değişikliğinde önemi daha da artıyor. Genel stratejileri çerçevesinde tüm sigorta branşlarında var olma hedefi olan Magdeburger Sigorta, tarıma da büyük önem veriyor. 2024 yılı mart ayında TARSİM ruhsatını alarak toplam 27 firmalık TARSİM havuzuna katılan şirket, bu alanda etkinliğini daha da artırmayı hedefliyor.

Türkiye’de tarım sigortaları pazar payını artırmayı amaçlayan firmanın Tarım Sigortaları Müdürü Mehmet Koç, tarım sigortalarının hasar/prim oranının diğer sigorta branşlarına göre daha kârlı olmasına rağmen katastrofik hasar riskinin yüksek olduğunu belirtti.

Arabalar Korunabiliyor Ama Tarlalar Korunamıyor

Koç, “Günümüzde tarımsal riskler global bir fenomen halini aldı. Özellikle iklim değişikliğinin etkisiyle ülkemizde de görülen aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalar, ceviz büyüklüğünde dolu yağışları, kuraklık vb. iklim olayları hasar miktarını artıran önemli faktörlerdir. Dolu yağdığı zaman araçlarımızı kapalı yerlere çekebiliyoruz ancak tarladaki ürün için bunu yapabilme şansımız yok. Ülkemizde uzun yıllar görülmeyen hortum olaylarına son 15 yıldır sıkça rastlanır oldu. 100 yılda eriyen buzul miktarı son 5 senede eridi. Türkiye, tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı-yedinci sıradadır. Dolayısıyla burada yaşanan olumsuz gelişmeler dünyayı da etkilemektedir. Avrupa’daki çiftçi bir yıllık üretimini kaybederse ayakta kalabilir ancak Türkiye’deki çiftçinin böyle bir lüksü yok” diye konuştu.

Mehmet Koç, sözlerini “Tarımla uğraşmak büyük masraflar ve emek gerektirir dolayısıyla tarım üretimi hava şartlarına bağlı risklere karşı korunmalıdır. Emekler ancak tarım sigortası ile korunabilir. Burada risk olmasa zaten bugün sigorta konuşuyor olmazdık. Biz firma olarak hem çiftçilerimizin güvende hissetmesi ve gelirlerini koruması noktasında aksiyon alıyor hem de risklerimizi kontrol altına almak adına gerekli adımları atıyoruz.” şeklinde noktaladı.

ETİKETLER: