Dolar 34,5713
Euro 36,3503
Altın 2.913,23
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

AXA COVID-19’un Uzun Vadeli Sağlık Etkilerini İnceledi

AXA COVID-19’un Uzun Vadeli Sağlık Etkilerini İnceledi
30 Aralık 2021 20:17

AXA COVID-19’un Uzun Vadeli Sağlık Etkilerini İnceledi. AXA, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde raporun izinde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Şok dalgası: COVID-19’un Uzun Vadeli Sağlık Etkileri

Şok dalgası: COVID-19'un Uzun Vadeli Sağlık Etkileri
Şok dalgası: COVID-19’un Uzun Vadeli Sağlık Etkileri

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden AXA, insanlığın gelişimi adına insanlık için önemli olanı koruma amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında “Şok dalgası: COVID-19’un Uzun Vadeli Sağlık Etkileri” adlı raporunu yayınladı. Pandeminin insan sağlığına olan uzun vadeli etkilerinin incelendiği raporda; COVID-19’un bireylerde yarattığı endişe ve stres nedeniyle ortaya çıkan sağlık problemleri, doktora gitme eğilimlerinde yaşanan değişikliklere yer veriliyor.  Rapor AXA’nın Ipsos ile ortaklaşa olarak yürüttüğü anket kapsamında dünyanın çeşitli bölgelerinden 14 ülkede farklı sosyoekonomik kesimlerden 14.000 kişi ile yapılan görüşmelerden elde edilen verilere dayanıyor.

Dünya çapında insanların üçte birinden fazlasının (%34) COVID-19 ile sağlıklarının kötüye gittiğini belirten raporun öne çıkardığı bulgular şu şekilde:

  • Dünya ölçeğinde COVID-19 vakaları haftada 5,25 milyonu aşıyor.
  • İnsanların üçte birinden fazlası (%34) sağlıklarının COVID-19 ile kötüleştiğini söylüyor. Pandemiden kadınları erkeklere göre daha çok etkilendiği belirtiliyor. Katılımcılar özellikle evden çalışma sırasında iş-yaşam dengesini sağlayamamanın stresini yaşıyor.
  • Pandemide yaşanan yorgunluk, stres ve uyku problemleri uzun vadede kişilerin sağlığı için tehlike teşkil ediyor. Stres ve endişe nedeniyle ortaya çıkan kas problemleri, nörolojik hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları, eklem ve diş hastalıkları gibi hastalıklarda ise gözle görülür bir artış söz konusu.
  • %45’lik bir kesim ise pandemiyle birlikte zindelik düzeyinin bozulduğunu dile getiriyor. Aynı zamanda, pandemi sonrası uyku problemleri (%38), diş sorunları (%21), baş ağrısı gibi nörolojik hastalıklar (%20), göz sorunları (%16) ve işitme sorunları (%10) yaşadıklarını ifade ediyor.
  • Katılımcıların %62’si koronavirüse yakalanma korkusu nedeniyle hastanede tedavi olmaktan kaçınıyor.
  • Katılımcıların %19’u pandemiden öncesine nazaran kendi başlarına daha fazla ilaç kullandığını belirtiyor.
  • Meditasyon, homeopati, gevşeme terapisi gibi uygulamalara eğilim ciddi ölçüde artış gösterdi. Katılımcıların %21 ilaç kullanmak yerine; bu türde alternatif uygulamaları tercih ediyor.
  • Ankete katılanların %74’ü aşı olmaya istekli olduklarını söylüyor.  Fransa, İsviçre, Hong Kong gibi ülkelerde aşıya yönelik endişeler bulunsa da aşının önemi kabul ediliyor.