Dolar 34,5707
Euro 36,3454
Altın 2.914,55
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Raif Çukurovalı “Dijitalleşme Gerçekten Kutsal Bir Konu Olmuştur”

Raif Çukurovalı “Dijitalleşme Gerçekten Kutsal Bir Konu Olmuştur”
15 Haziran 2021 16:56

Kuzey Kıbrıs Sigorta & Reasürans Şirketleri Birliği KKSRŞB Başkanı Raif Çukurovalı KKTC’deki Sigorta sektörünü değerlendirdi. Önemli tespitler ve başlıklar veren Çukurovalı, 2020 yılından beri tüm Dünyayı etkileyen Covid-19 salgını birlikte kaçınılmaz bir şekilde yaşanan dijitalleşmenin önemini vurguladı.

Raif Çukurovalı Kimdir?
Kuzey Kıbrıs Sigorta & Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Raif Çukurovalı

Çukurovalı: Kesin Olan Tek Şey Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak

Pandeminin etkisi ne zaman biter normalleşme ne zaman başlar sorusunu cevaplamak çok zor ancak bir süre daha bu şartlarda çalışmaya devam edeceğimizi söyleyebilirim. Kesin olan tek şey artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak. Sektörümüzün yeni koşullara adapte olarak normalleşme olmayacakmış gibi düşünüp özellikle teknolojiye ve bu bağlamda dijitalleşme sürecine yatırımlarını sürdürmesi gerekir diye düşünmekteyim. Normalleşme olsa bile ki, mutlak surette olacak bu kazanımların daha güçlü bir sigorta sektörü yaratacağı da net olarak görülmektedir.

KKTC Sağlık Açısından Diğer Dünya Ülkelerinden Daha Az Etkilenmiştir

KKTC nin ada ülkesi olması, ülke nüfusunun küçük olması gibi nedenlerle ve Pandemi ile ilgili alınan bir takım tedbirler neticesinde KKTC sağlık açısından diğer dünya ülkelerinden daha az etkilenmiştir. Ancak ekonomik açıdan bunu söylemek mümkün değildir. Yine yukarda verilen nedenlerden dolayı kırılgan bir ekonomiye sahip ülkemiz, ekonomik olarak ciddi oranda etkilenmiş, sigorta sektörü de bundan nasibini almıştır.

Bilindiği üzere ülkemizde Mart 2020 de uzun süreli tam kapanma olarak alınan tedbirler neticesinde gerek üretim gerekse tahsilat ve hasar ödemelerinde sorunlar yaşanmasına rağmen kapalı dönemde tüm şirketler evlerinden hizmet vermeye çalışmış ve sektörümüz büyük oranda başarılı olmuştur. Fakat diğer yandan teknolojiye yatırım yapmayan şirketler bedellerini tüm dünya şirketlerinde olduğu gibi daha ağır ödemiştir. Birlik olarak da baktığımızda şirketlerden çok daha farklı bir durum görülmemektedir. Birliğimizdeki eksiklikler tespit edilerek gerekli değişim ve yenilenme gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Covid-19 Tüm Dünya Nüfusunu Etkileyen Global Bir Felaket

Covid-19 Tüm Dünya Nüfusunu Etkileyen Global Bir Felaket
Covid-19 Tüm Dünya Nüfusunu Etkileyen Global Bir Felaket

Covid-19 sonrası öncesine göre tüketicilerin sigortaya olan güveninin artması beklenen ve olması gereken bir durum. Ancak bu durum daha önce yaşanmamış bir durum değildir. Büyük felaket yaşayıp tazmin edilen sigortalıların sigortaya olan güveni artar ve sigorta öncelikleri arasında yer bulur. Covid-19 tüm dünya nüfusunu etkileyen global bir felaket. Güvenin artması, bize tüm dünya sigorta sektörlerinin başta sağlık sigortaları olmak üzere bu sınavdan başarılı bir şekilde çıktığını göstermektedir. Bu başarının diğer branşlara da yansıması ve sürekli olması halinde tüketici güveni de sürekli yükselecektir. Bunun için yapılması gereken öncelikli olarak toplum bireylerinin sigorta bilincini artırıcı hamleler yapıp sigorta kültürünün topluma yerleştirilmesi gelir.

2021 Yılında TL Bazında Sektörde Herhangi Bir Küçülme Öngörülmemektedir

KKTC sigorta sektörü çeşitli nedenlerden dolayı henüz istenilen altyapıya ulaşamamıştır. Bürokrasilerin yavaş ilerlemesi, siyasi iradenin önceliklerinin farklı olması, şirket sayısının fazla olması gibi nedenler bu gelişimi yavaşlatmakta ciddi ve kararlı reforumlar yapılmasını gerekli kılmaktadır. 2021 yılında TL bazında sektörde herhangi bir küçülme öngörülmemektedir. Fakat KKTC’de kullandığımız para biriminin Türk Lirası oluşundan dolayı artan döviz kurları nedeniyle döviz bazında sektör primlerinde bir küçülme beklenmelidir diye düşünmekteyim.

Alınan pandemi tedbirleri neticesinde kapanmalardan dolayı kaza adetlerinde küçükte olsa bir düşüş yaşanmıştır. Ancak, diğer taraftan artan döviz kurları neticesinde de hasar maliyetleri yükselmiştir. 2021 yılının da zor bir yıl olacağı görülmektedir. Fakat ülke nüfuslarında aşılama oranları yükseldikçe yavaş yavaş normalleşme başlayacaktır.

Dijitalleşme Gerçekten “Kutsal” Bir Konu Olmuştur

Daha önce de belirttiğim üzere şahsi görüşüm bir süre daha Covid-19 şartlarında çalışmamız gerekeceği şeklindedir. Bu bağlamda dijitalleşme gerçekten “Kutsal” bir konu olmuştur. Bu gün itibarıyla çalışma koşullarına bakıldığında dijitalleşme belki de kurtuluşa giden en büyük kapıdır. Diğer önemli olduğunu düşündüğüm bir neden ise değişen sigortalı profilidir ve bu değişim halen süratle devam etmektedir.

Unutmayalım ki özellikle yeni nesil sigortalılarımız market alış verişlerini bile bilgisayar önünden veya akıllı telefonlarından yapmayı tercih ediyorlar. Bu konu eğer pandemi biter ve normalleşmeye geçersek bile önemini artırarak devam edecektir. Şahsi kanaatim dijitalleşmeyi başaramayan şirketlerin bundan sonra yaşama şansının olmayacağı şeklindedir.

Bilindiği üzere gelişmiş dünya ülkelerinde dijitalleşme artık gerek pazarlama, risk analizi, üretim ve tazminat ödemeleri gibi süreçlerde kullanılmakta ve özellikle yapay zekâ kullanılarak süreçlerin sağlıklı ve kısa sürede sonuçlandırılması sağlanmaktadır. Dünyamızda gerek değişen teknolojiler gerekse küresel ısınma gibi olaylar yeni yeni riskleride beraberinde getirmekte yeni ürünlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu gibi risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi ancak dijitalleşme sonucu yapılabilmektedir. Evet dijitalleşme sektörler için “Kutsal” bir konudur ve olmalıdır.

Sigorta toplum bireyleri ve ülke ekonomisi için çok önemli. Son yıllarda yaşanan pandemi, doğal afetler gibi olumsuzluklar ise sigortayı zorunlu bir ihtiyaç haline getirmiştir. Pandemi bize dijitalleşmenin önemini ve gerekliliğini bir kez daha göstermiştir. Bu nedenle tüm şirketlerimizin teknolojiye gereken önemi vererek süratle teknoloji için gerekli yatırımlarını yapmaları gerektiği inancındayım. Pandemi süreci bize göstermiştir ki, dijitalleşmeyen şirketler tüketicilerin ihtiyaçlarını gerektiği şekilde ve istenen sürede karşılayamayarak, diğer şirketlerin bir adım gerisinde kalacaktır. Ayni zamanda gelişen yeni sigortacılıkta yakın bir zaman dilimi içerisinde bireylerin sigorta poliçelerini kendileri ihtiyaçlarına göre belirleyip, poliçenin kullanımını istedikleri zaman durdurup istediklerinde başlatacakları, hasar gibi birçok hizmetin yapay zeka ile yapılacağı döneme hazır olmalıyız.

KKTC Sigorta Sektörünü İstenilen Seviyeye Taşımak İçin Çalışacağız

dijitalleşme sektörler için “Kutsal” bir konudur ve olmalıdır
dijitalleşme sektörler için “Kutsal” bir konudur ve olmalıdır

KKTC sigorta sektörü olarak şuanda istenen yerde olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu nedenle KKTC sigorta sektörünü istenilen seviyeye taşımak için çalışacağız. E-poliçe dönemini başlatarak kâğıtsız sigortacılık dönemine geçmek için sigorta bilgi merkezi alt yapımızı hazırladık. Diğer yandan toplumun sigorta bilincini artırmamız gerekir. Bunu başarmak için önce kamu otoritesinin sigorta sektörüne olan ilgisini artırmamız daha sonra ise tüm sigorta paydaşları olarak üstümüze düşen çalışma ve gayreti göstermemiz gerekir. Çünkü artık sigorta bilincinin yükselmesi ülkelerin gelişmişlik göstergesi olarak dünyamızda genel kabul görmektedir.

Türkiye Sigorta Sektörünün Bilgi Ve Deneyimlerinden De Yararlanmak İstiyoruz

Bunları yaparken Türkiye Sigorta sektörünün bilgi ve deneyimlerinden de yararlanmak istiyoruz. KKTC sigorta sektöründeki tüm meslektaşlarıma teknolojiyi çok yakından takip ederek yeniliklerin dışında kalmamaları için gerekli yatırımlarını yapmalarını öneririm. Türkiye’deki meslektaşlarımı ise son yıllarda sigorta sektöründe göstermiş oldukları başarılı çalışmalar ve uygulamaya koydukları yeni karayolları trafik yasası nedeniyle bir kez daha kutlarım. Türkiye Cumhuriyeti’nde denenen ve başarılı olan sistemlerin ve ürünlerin sektörümüze uygun olanlarını KKTC Sigorta Sektörüne taşıyarak uyarlamak için TSB’nin bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak istediğimizi tekrar ifade eder tüm meslektaşlarıma saygılarımı sunarım.