Sigorta Sektörünün Genç İsmi Kıbrıs Capital Insurance
KKTC‘de faaliyet gösteren Sigorta sektörünün genç İsmi Kıbrıs Capital Insurance Genel Müdürü Kutlu Yorucu ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kıbrıs, Türkiye ve Dünya genelinde sigorta sektörüyle ilgili sorularımızı yanıtladı.
Pandemi konusunda ülkemizin ve dünyanın geçirdiği bu zorlu dönemi kısaca tanımlamak ve kişisel görüşünüzü dinlemek isteriz?
Küresel bir salgının içinden geçtiğimiz bu günlerde hem ülkemiz hem de tüm dünya son yüzyılın en büyük krizlerinden birini yaşıyor. Bu zor süreçte başta ekonomik ve sosyal olmak üzere birçok alanda pandeminin olumsuz etkileri ile karşı karşıyayız. Bu bağlamda toplum kültürümüzün de değişeceği yeni bir hayatın başlangıcı olduğu düşüncesindeyim.
Kutlu Yorucu: Yavru Vatan ifadesi ile eşit olan KKTC ülkemiz içinde oldukça önemli bir yere sahip
Yavru Vatan ifadesi ile eşit olan KKTC ülkemiz içinde oldukça önemli bir yere sahip. Birçok okurumuzun iyi bilmesine rağmen, pandemi KKTC’nin halkını ve piyasaları nasıl etkiledi. Bunun yansımalarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz.
Hepimizin malumu Turizm ve Eğitim, KKTC ekonomisinde önemli bir paya sahip. Pandemi sürecindeki sosyal mesafe ve sosyal izolasyon en çokta ekonomimizin lokomotifi olan eğitim ve turizm sektörünü etkiledi. Eğitim kurumlarımız birçok ülkede olduğu gibi on-line eğitime geçmiştir. Eğitim kurumlarının on-line eğitime geçmesi ile birlikte Türkiye ve 3. Ülkelerden ülkemize eğitim için gelen bir çok öğrencinin ülkelerinden eğitimlerine devam etme imkanı bulabiliyorken, artan bulaş ve virüsün yeni mutasyonlarının ortaya çıkması turizm sektörünü bir süre daha olumsuz yönde etkileyeceğini göstermektedir.
Üniversitelerin online eğitime geçişiyle birlikte, ülkemize eğitim amacıyla gelen öğrencilerin ülke içerisinde yarattıkları ekonomik faaliyet de durmuş ve birçok yan sektör de bu durumdan olumsuz yönde etkilemiştir. Karşı karşıya kaldığımız sorun her ne kadar da sağlık sorunu olsa da, ekonominin en az hasarla bu zorlu süreci atlatması için ekonomik tedbirler alarak ticari işletmelerin ayakta kalmasını ve pandemi sürecinden sonra da yeni ekonomik projeler ile oluşan yaraların tedavi edilebileceği görüşündeyim.
KKTC’de her alanda olduğu gibi Sigorta sektörü de bizlerin oldukça ilgisini çekiyor. Bu anlamda KKTC Sigorta sektörünün genel durumunu özetler misiniz? Kaç şirket halen aktif, genel karlılık ve hasar prim oranlarını nasıl buluyorsunuz.
Pandemi ile birlikte bir çok insan işini veya gelirinin belli bir kısmını kaybetmesi şirketlerimizin tahsili gecikmiş alacaklarının artmasına neden olmuştur. 2020 yılında tahsili gecikmiş alacaklar sektörümüzün en büyük sorunu olmuştur. Sektör özelinde pandemi etkilerinin diğer sektörlere göre daha az hissedildiği görüşündeyim. Belli branşlarda Sigortalı taleplerinin azaldığı görülse de varlıklarımızı koruma duygusu sigortanın önemini azaltmadı. Kıbrıs’ta faaliyet gösteren 3 Hayat, 31 Elementer olmak üzere toplam 34 sigorta şirketi ve 1 Reasürans şirketi bulunmaktadır. Ülkemizde 15 Mart 2020- 04 Mayıs 2020 tarihleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı ile sosyal yaşamın durması özellikle motor branşı hasar/prim dengesine olumlu yansımıştır. Dünyada yaşanan tüm bu olumsuzlukları düşündüğümüzde sektörümüzün, prim tahsilatlarındaki gecikmeler dışında 2020 yılını olumlu kapattığı düşüncesindeyim.
Şirketiniz 2020’yi nasıl geçirdi. 2021’e dair hedefleriniz nelerdir.
2020 Yılında da şirketimiz büyümeye devam etti. Pandemi sürecine özel sigortalılarımızın ihtiyacını belirleme konusunda en iyi şartları oluşturduk. 2021 yılının da benzer süreç ile tamamlanacağını düşünürsek aynı plan ve hedefler ile içinde bulunduğumuz yılı da hedeflerimiz doğrultusunda tamamlayacağımızı düşünüyorum. 2021 yılındaki ilk önceliğimiz teknolojik alt yapımızı daha da iyileştirip, tüm dünyanın pandemi ile yaşadığı dijital dönüşümü, Müşteri ihtiyaçlarımıza göre yeniden yapılandırmak olacaktır. Aşının bulunması ve küresel aşılanma sonucunda ülkemizde 2021 yılı içerisinde nisan ayından sonra ekonomik iyileşmenin olacağı tahmin edilmekte; OECD, İMF ve Dünya bankası uzmanlarının 2021 için küresel ekonomik büyüme beklentisi %4.2 ile %5 aralığındadır buna paralel olarak KKTC devlet planlama örgütünün 2021 yılı için GSYİH ekonomik büyüme beklentisi %2.5’dir. Bizler de bu öngörülere paralel olarak reel sektördeki iyileşme beklentilerine göre 2021 yılında da büyümeyi hedefliyoruz. Umarım 2021 yılındaki iyimser beklentiler yerini kötümserliğe bırakmaz, belirsizliğin ve kırılganlığın çok yüksek olduğu bu dönemde kestirim yapmak oldukça zordur.
Pandemi döneminde şirketinizin aldığı tedbirler neler oldu. Acente ve müşterilerinize yönelik ne gibi tedbir ve koruma tedbirleri hayata geçirdiniz.
Pandemi döneminde önce şirket olarak uzaktan çalışma koşullarımızı iyileştirdik. Sosyal mesafeyi de düşünerek hem ofisten hem de evlerimizden dönüşümlü şekilde iş hayatımıza devam ettik. Teknolojinin de bizlere sağlamış olduğu imkânlar ile acentelerimize ve sigortalılarımıza hizmetlerimizde bir aksaklık yaşatmadık.
KKTC Sigorta sektörünün ülkemizde ki Sigorta sektörüne benzer ve ayrışan en temel yönleri nelerdir. Oldukça merak konusu olan net bilgi edinmekte zorlandığımız bir cevap olması sebebiyle bu soruyu okurlarımız oldukça dikkatli okuyacaklardır.
Öncelikle belirtmek isterim ki iki ülkenin yasaları, Sigorta mevzuatı, şirketlerin mali yapısı Pazar payı, büyüklüğü ve toplumun sosyal yapısı iki ülke arasındaki sektör bazındaki en önemli değişkenler arasındadır. Sigortacılığın temel prensipleri teorik olarak birbirine yakın olsa da pratikte belirttiğim nedenlerden ötürü farklılık göstermektedir. Örnek olarak KKTC’deki Sigorta şirketlerinin vermiş olduğu hizmet kalitesi, ürün kalitesi ve güvenilirliği önemli olsa da sigortalının şirket seçimi konusunda ki önceliği sosyal ilişkilerinin güvende olduğu kişi veya kurumlar ile çalışmakta önemli bir yere sahip. Kuzey Kıbrıs’taki yasa ve mevzuatların da temelinin Türkiye ile farklı olması iki ülke arasındaki en büyük farklılıktır.
KKTC Son seçimleri ışığında genel ekonomik gidişatı ve bunun Sigorta sektörüne yansımalarını nasıl okumamız gerekir.
Son seçim özelinde değerlendirme yapmanın çok sağlıklı olmadığı düşüncesindeyim. Zira içinde bulunduğumuz süreçte global yaşanan sorunlar ve ekonomik krizlerin daha öne çıktığı bir dönemdeyiz.Tabiki alınacak tedbirleri ve ekonomik kalkınma planlarını süreç bitiminde değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Sözlerime son verirken; herkese sağlık kurallarına uymayı, maske, mesafe ve hijyen koşullarını yerine getirmeyi hatırlatıyorum.
Kıbrıs Capital Insurance Hakkında
Kıbrıs Capital Insurance, Aralık 2013 de kurulmuştur. Ocak 2014 de faaliyete başlayan sigorta sektörünün genç bir üyesi olup; başta finans sektörü olmak üzere Kuzey Kıbrısta bir çok alanda faaliyeti bulunan Capital Grubun bir üyesidir. Kıbrıs Capital Insurance ödenmiş sermayesi 3,500,000.-TL olup, ihtiyatlarında bulunan 1,660,000.-TL ile birlikte öz kaynak toplamı 5,160,000.-TL’sına ulaşmaktadır. 2016 Yılına dek sadece bancassurance alanında faaliyet göstermiş olup, Grup üyesi Capital Bank ve Capital Finans’ın kredi müşterilerine Hayat Kredi ve Ferdi Kaza ürünleri ile hizmet vermiştir.