Dolar 34,6139
Euro 36,3055
Altın 2.923,21
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C

TSEV: Sigortacılık Eğitimleri Ve Pandemi Dönemi

TSEV: Sigortacılık Eğitimleri Ve Pandemi Dönemi
30 Ekim 2020 12:53

TSEV Müdürü MEHMET Kalkavan İle Sigortacılık Eğitimlerini Ve Pandemi Dönemini Değerlendirdik

Haftanın Röportajı bölümünde, TSEV Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı Müdürü Mehmet Kalkavan ile sigortacılık eğitimlerini ve pandemi dönemini değerlendirdik.

TSEV: Sigortacılık Eğitimleri Ve Pandemi Dönemi | 30 Ekim 2020
TSEV Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı Müdürü Mehmet Kalkavan

Pandemi konusunda ülkemizin ve dünyanın geçirdiği bu zorlu dönemi kısaca tanımlamak ve kişisel görüşünüzü dinlemek isteriz sizden.

Pandemi, dünyada herkesin iş yapış süreçlerini değiştirdi. Dahası tüm insanlığın yaşam biçimini yeniden dizayn etti. Bu belli kesimleri olumlu etkilerken belli kesimler üzerinde ise önemli bir tehdit oluşturdu. Zaman içerisinde bunun nasıl sonlanacağını hep birlikte göreceğiz.


Pandemi dönemi bir yönetici olarak size ve ekibiniz için ne anlam ifade ediyor? Nasıl bir dönem yaşıyorsunuz? Bize kısaca bahseder misiniz?

Tüm sınıf eğitimlerimizi online platforma taşımış durumdayız

TSEV çalışanları olarak bizim ilk aklımıza gelen şey “uzaktan eğitim verme” diyebilirim. Tüm sınıf eğitimlerimizi online platforma taşımış durumdayız. Martın ikinci yarısı ile nisan ayları bizim için çok yoğun geçti. Esasında eğitimlerimizin özü aynı kaldı, sadece sınıflarımızda değil de online platformda dersler anlatılıyor, isteyen istediği soruyu canlı olarak soruyor ve eğitmenimizden yanıtını alıyor. Dahası kaçırdığı dersi banttan izleyebiliyor. Nihayetinde aynı eğitimi veriyoruz, sadece mekân değişti.

Çalışma arkadaşlarım evden çalışıyor, eğitim salonları kullanılmadığından buraya gelmeleri şart değil. Dolayısıyla herkes gibi bizi de en fazla zorlayan husus iş ve özel yaşamın bu süreçte birbirine karışması. Bizi memnun eden tek şey ise eğitimlerimizi ülkenin en uç noktasındaki meslektaşımızın ayağına götürebiliyor olmamız. Bu geldiğimiz noktanın ülke sigortacılığı açısından çok önemli bir husus olduğunu düşünüyorum.


TSEV gibi köklü ve kurumsal bir markada göreve gelmenizden itibaren birçok yeniliğe ve değişime imza attınız. Bu anlamda sektöre getirdiğiniz yenilikleri bizlerle kısaca paylaşmanızdan büyük memnuniyet duyarız.

2016 yılında Vakfın tüm katını yeniden yapılandırdık

Dünyada her şey çok hızlı değişiyor, bu değişime ayak uyduramayanlar bir şekilde elimine olacak. Doğal olarak her yönetici de başında olduğu kurumu az veya çok bu dönüşüme uygun hale getiriyor. Bu esnada yapılanların bazıları iş yapış süreçlerinizle ilgili ki buna değişim diyebiliriz. Bazılarıysa çeşitlendirmedir ve buna da yenilik diyebiliriz.

Değişim anlamında ilk olarak web sitesini ve web sitesine bağlı portal üzerinden kayıt olma, kayıt iptali, devam, sertifika gibi eğitime bağlı tüm işlemlerin yerine getirilmesini söyleyebilirim. 2016 yılında TSEV’i online platformla tanıştırdık, ilk online dersimizi planladık.

Ayrıca 2016 yılında Vakfın tüm katını yıkıp yeniden yapılandırdık. Modern dersliklerle katılımcılarımızı buluşturduk, derslik sayımızı ikiden üçe çıkardık. Ayrıca bugün itibarıyla tüm bilgi işlem operasyonlarımız ya bizzat Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)üzerinden ya da onların kontrolünde hizmet sağlayıcılar tarafından yürütülmektedir, bu da önemli bir değişimdir TSEV için.

Yenilik anlamında ise tüm eğitmen kadromuzu gözden geçirip sektörün önemli isimlerini aramıza kattık, bir anlamda kapsama alanımızı genişlettik. Böylelikle sigorta eğitimi ile ilgili olarak her türlü talebi karşılar hale geldik. Eğitim türleri anlamında yenilik olarak ise sigortacılığa yeni adım atmış olan meslektaşlarımıza bir hoş geldin programı hazırladık.

Bu programda sigortacılığın nasıl işlediğini, mantığını ve sektörde kimin ne iş yaptığını anlattık. Ayrıca neyi nerede bulabileceklerini anlatmaya çalıştık ki bu program son derece beğenilen bir program oldu. Her ayın ilk salısı açıyorduk bu eğitimi ancak pandemi nedeniyle modüllere ayırıp online platforma taşıdık.

Connecticut Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emiliano A. Valdez ile Şubat ayında iki gruba 4 gün boyunca eğitim verdik

Daha önce de sigorta sektöründe çalışan yabancı eğitmenler ağırlanmıştı TSEV’de ancak ilk kez 2020 yılında, pandemiden hemen önce yabancı bir eğitmeni sadece ders vermek üzere ülkemize getirdik, Connecticut Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emiliano A. Valdez ile Şubat ayında iki gruba 4 gün boyunca eğitim verdik. Son olarak da “Satışçılar İçin A’dan Z’ye Sigortacılık Eğitim Programı”nı örnek verebilirim. Bir öğrenim yılı süren TSEP’ten sonraki en uzun programımız. Temel hedefi İstanbul dışındaki sigortacılar ve bu programı pandemiden evvel planlamıştık.


TSEV olarak 2019’u nasıl geçirdiniz ve 2020 yılını nasıl geçiriyorsunuz? Artılarıyla eksileriyle değinmenizi isteriz.

Ulaştığımız kişi sayısı %50 oranında artt

Birbirinden tamamen farklı iki yıl 2019 ve 2020. Ofisten eve geçtik, eğitimlerimiz sınıflardan online platformlara taşındı. Gelirimiz aşağı geldi ancak giderlerimiz de buna bağlı olarak düştü. Buna karşın online platformların sağladığı avantajlarla çok daha fazla kişiye eğitim verdik, ulaştığımız kişi sayısı %50 oranında arttı. Birçok şey değişti ancak tempomuz değişmedi.

2015 yılından bu yana hedeflerimize ulaştık ve inanıyorum ki 2020 yılında da hedefimize ulaşacağız.


Sahsınızın ve TSEV’in sigortacılık eğitimi konusunda ki duyarlılığını ve sorun çözmedeki enerjik yapınızı yakından biliyoruz. Batılı ülkeler ile kıyasladığınızda ülkemizdeki sigortacılık eğitimini nasıl buluyorsunuz?

Sektöre yeni katılan şirketlerin de bu bilinçte olması, ülkemiz sigortacılığı açısından ümit verici

Sigortacılık, nereye giderseniz gidin, sektöre adım attıktan sonra öğretiliyor. Sigortacı olmadan evvel sigortacılıkla ilgili olarak aldığınız bir eğitim varsa da çoğunlukla hedefine ulaşmıyor. Bu anlamda öncelikli olarak CII’ı (Chartered Insurance Institute) örnek vermek isterim. Çok detay eğitimleri var. Bir referans kurum ve sigorta şirketleri, brokerleri teknik eğitimler için ciddi bütçeler ayırıyorlar.

Ülkemize baktığımızda da son yıllarda teknik eğitimler için ayrılan bütçelerin büyüdüğünü görüyoruz ki bu son derece sevindirici bir gelişme. Sektöre yeni katılan şirketlerin de bu bilinçte olması, ülkemiz sigortacılığı açısından ümit verici. TSEV olarak acentelerimize ulaşmayı çok istiyoruz çünkü ülkemiz sigortacılığı açısından acenteleri çok kıymetli buluyor ve kendilerine yatırım yapmaları için gerekli her türlü ortamı oluşturuyoruz.


Bildiğiniz üzere, Finans ve Sigorta Sektörünü, Hizmet sektörünü merkezine alan ve aynı zamanda sizler gibi tüm ekonomik dinamikleri de içselleştiren genç bir haber kanalıyız. Bu alandaki önemli bir açığı doldurmak üzere yol çıktık. Genç bir haber kanalı olarak bizlere neler önerirsiniz?

Her ne yapıyorsak yapalım, mutlaka bir tarafına sigortalıları veya sigortalı adaylarını da bilinçlendirecek bir şeyler koymak gerekir

Öncelikle yeni başladığınız bu yolculukta başarılar dilerim. Her ne yapıyorsak yapalım, mutlaka bir tarafına sigortalıları veya sigortalı adaylarını da bilinçlendirecek bir şeyler koymak gerekir. Aslında sigorta iradesi mevcut olan ancak bilinç eksikliği nedeniyle risklerini üzerinde taşıyan, bu riskler gerçekleştiğinde de büyük zararlar gören kesime mümkün olan her ortamda seslenmeliyiz. Bir haber kanalından, özellikle de finans alanında yola çıkan bir haber kanalına ilk önerim bu olabilir.

Bir şeyleri farklı anlatmak veya yaymak gerekiyor gibi; kaçıncı kuşak geldi halen sigortacılığa geleceğin mesleği olarak bakılıyor. Böylesine önemli bir finansal enstrümanın vatandaşın gündemine girmesi gerektiğini, böylelikle refahımızın korunabileceğini, kalkınmanın gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Bu konuda da en büyük görev belki bizden çok basın yayın organlarına düşmektedir.