Türk Reasürans CATMOD Platformunu Tanıttı
Türk Reasürans tarafından düzenlenen Katastrofik Modelleme Platformu – CATMOD tanıtım toplantısı, 13 Mayıs tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı İstanbul Vergi Denetim Kurumu Hizmet Binasında gerçekleştirildi.
Sigorta ve reasürans şirketlerinin deprem gibi afetler nedeniyle karşı karşıya kalacakları yükümlülüklerin modelleneceği katastrofik modelleme platformu, Türkiye’nin koşullarına uygun olarak özgün envanterler üzerinden geliştiriliyor ve 2023 yılı yenilemelerinde kullanıma alınması planlanıyor. Yetkinlik merkezi ve geliştirilen platform, katastrofik risklerin yönetimi alanında sektörün olgunluğunun artırılmasında çok önemli bir kilometre taşı olacak.
Türk Reasürans Baş Modellemecisi Prof. Dr. Sinan Akkar
Türk Reasürans Baş Modellemecisi Prof. Dr. Sinan Akkar, “sektöre önemli bir yetkinlik merkezi kazandırma hedefiyle çıktığımız bu yolda, Türk Reasürans olarak en önemsediğimiz konuların başında, modellerin şeffaf bir biçimde açıklanabilirliğinin sağlanması ve bu yolla karar vericilerin analitik temellerle gerekçelendirilmiş kararlar alabilmesinin önünün açılması geliyor” dedi.
Prof. Dr. Akkar, aynı zamanda Deprem Mühendisliği ve Modelleme alanında uzman kaynakların yetiştirildiği merkezin ilerleyen yıllarda üreteceği katma değerin katlanarak artacağının altını çizdi. Akkar, “Bugün itibarıyla deprem tehlikesi hesaplamalarımızda doğrulamalarımızı da tamamlamış durumdayız ve deprem riski hesaplamalarımızda çok önemli bir yol kat ettik.” şeklinde konuştu.
Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren
Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, “Bizi heyecanlandıran bu sürecin detaylarını paylaşmak ve sektörümüzün değerli paydaşlarının görüşlerine sunmak için Katastrofik Modelleme Platformu (CATMOD) etkinliği organize ettik” dedi. Türk Reasürans olarak sektörümüzün beklediği katastrofik risklerin yönetim kalitesine ilişkin bir sorumluluk hissettiklerinin ve bu konuda uzmanlaşmaları gerektiğini düşündüklerinin altını çizen Eren, “Konusuna hâkim bir ekip kurarak, bu yetkinlik merkezini sektörümüze kazandırmayı amaçladık. CATMOD adını verdiğimiz bu platformun, ülkemiz uzmanlarının hazırladığı, ülkemize özel denklemler ve metodlar üzerinden en doğru sonuçları üretmesini hedefledik. Bugün itibarıyla deprem tehlikesi hesaplamalarımızda doğrulamalarımızı tamamladık. 2023 yılı yenilemelerinde platformun aktif olarak kullanılmasını ve sektör paydaşlarımıza kullandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Selva Eren, “Dokunduğu her noktada, tüm paydaşları adına fark yaratan sonuçlar ortaya koymayı hedefleyen Türk Reasürans A.Ş.’nin ortaya koyduğu misyonu, vizyonu ve gelecek hayallerini gerçekleştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Türk Reasürans
6 Eylül 2019 tarihinde kuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tek hissedarı olarak kuruluşunda yer aldığı Türk Reasürans’a yüklenen misyonlardan başlıcaları, Türkiye’deki yerli reasürans kapasitesini arttırmak, yurt dışına aktarılan reasürans primlerini yurt içinde tutmak ve sektörün olgunluğuna katkı sağlayacak projeler geliştirmekti.
Bugün itibariyle, Türk Reasürans; yurtiçinde yerleşik 28 sigorta şirketi ve kuruma, trete ve ihiyari reasürans alanında teminat sağlıyor. Buna ek olarak, dünya coğrafyasına yayılmış 16 ülkede yerleşik 21 Sigorta ve Reasürans Şirketine reasürans kapasitesi sağlayarak, 60 farklı ülkeye güvence ihraç eder konuma geldi. Türk Reasürans, global pazarlarda bilinen bir marka olma hedefine hızla ilerlemektedir.
Şirket, kurulduğu yıl, 1 milyar 33 milyon TL prim üreterek 105 milyon TL dönem karı elde etti. 2021 yılında ise tüm dünyada pandeminin olumsuz etkileri yaşanırken, 1 milyar 820 milyon TL prim üreterek, dönem karını 290 milyon TL’ye ulaştırdı. Öz sermaye, geçtiğimiz yıla göre %93 artarak 900 milyon TL’ye yükselirken aktifleri ise 2 milyar TL’yi geçti.
Bu yılın Eylül ayında Türk Reasürans, 100 milyon TL sermayesini Şirket bünyesinden karşılamak suretiyle, Türkiye’de katılım esaslarına göre faaliyet gösteren ilk reasürans şirketini, Türk Katılım Reasürans’ı kurdu. 2022 yılı itibarıyla, Ülkemizde katılım esaslarına göre faaliyet gösteren, sigorta şirketlerinin tretelerine iştirak etti.
Türk Reasürans, aynı zamanda DASK’ın teknik işletici şirketi olarak da faaliyetlerini sürdürmektedir.
Türk Reasürans’ın teknik işleticiliğini yaptığı bir diğer kurum da ÖRYM (Özel Riskler Yönetim Merkezi)’dir. ÖRYM; Finansal riskler, nükleer riskler gibi özellik arz eden ve kamu yararı bulunan riskler için teminat sağlama, sigorta veya reasürans havuzları kurma veya kurulmasını koordine etme, sigorta ve reasürans şirketleri arasında iş birliği yapılmasını sağlama amacıyla kurulmuştur.