Dolar 34,6069
Euro 36,3775
Altın 2.923,48
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekim Ayı Finansal Hizmetler İstatistikleri Raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ekim ayı finansal hizmetler istatistikleri raporu, sektördeki gelişmeleri, ekonomik verileri ve piyasa trendlerini kapsamlı bir şekilde analiz ederek okuyuculara sunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekim Ayı Finansal Hizmetler İstatistikleri Raporu
24 Ekim 2024 11:30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim Ayı Finansal Hizmetler İstatistikleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni kamuoyuna duyurdu. Bu rapor, finansal sektörde faaliyet gösteren 148 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarını içermektedir. Ekim ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 9,8 puan artış göstererek 167,6 seviyesine yükselmiştir.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile hizmetlere yönelik talebin FHGE’yi artırıcı yönde etki yaptığı gözlemlenmiştir. Öte yandan, gelecek üç aydaki hizmetlere yönelik talep beklentisi ise endeks üzerinde bir miktar azalış yönünde etkide bulunmuştur. İş durumu ve hizmet talebine ilişkin yapılan değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda bir iyileşme ve hizmetlere olan talepte bir artış olduğu yönündeki algılar, bir önceki aya kıyasla güçlenmiştir. Ancak, gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağına dair beklentilerde bir miktar zayıflama yaşanmıştır.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere baktığımızda, son üç ayda istihdamda artış bildirenlerin oranında zayıflama gözlemlenirken, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenlerin lehine olan seyir, azalış olacağını öngörenler lehine dönüş göstermiştir.

2024 yılı Ekim ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre “Finans ve Sigorta Faaliyetleri” sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, aşağıdaki bulgular dikkat çekmektedir:

  • 64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç): Bir önceki aya göre 10,7 puanlık artış.
  • 65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç): Bir önceki aya göre 0,4 puanlık artış.
  • 66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler: Bir önceki aya göre 24,7 puanlık azalış.

Bu veriler, Türkiye’nin finansal sektöründe yaşanan gelişmeleri ve geleceğe yönelik beklentileri anlamak açısından önemli bir kaynak oluşturmaktadır.