Dolar 34,2840
Euro 37,1454
Altın 3.014,72
BİST 8.872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 20°C

Bakan Karaismailoğlu: Marmaray her yıl 25 bin konteyner yük taşıyacak

Bakan Karaismailoğlu: Marmaray her yıl 25 bin konteyner yük taşıyacak
8 Mayıs 2020 18:43

Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, Marmaray’ın Pekin’den Londra’ya kadar uzanan en kısa, en ekonomik, en ergonomik beynelmilel demiryolu antreyi olan Orta Antre’un en ehemmiyetli halkalarından biri olduğunu belirterek, Marmaray’dan ilk beynelmilel yük treninin geçen sene Kasım ayında geçtiğini andırdırdı. Çin’den Avrupa’ya aralıksız giden ilk yük treni China Railway Express’in; 2 kıta, 10 ülke, 2 denizi aşıp, 11 bin 483 kmlik yolu 12 günde kat ederek Prag’a eriştiğini anlatan Karaismailoğlu bu seferin ardından yeni beynelmilel tren seferlerinin tertip edilmesi için hazırlıklara başlandığını bildirdi.

AKTARMA TARİHE KARIŞACAK

Yüklerin; Bakü-Tiflis-Kars hattı ve Marmaray kullanılarak orta antre üzerinden taşınmasının, öbür hollere göre zaman ve enerji tasarrufu sağladığını söyleyen Karaismailoğlu, bu noktada yurtiçi yük taşımacılığı için de Marmaray’ın Anadolu’nun hammaddelerini ve mahsullerini Avrupa’ya eriştirmek açısından büyük ehemmiyete sahip olduğunu vurguladı. Bu kapsamda ilk yurtiçi yük trenin yarın Marmaray’dan geçeceğini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “Adana ve Gaziantep’den alacağı yükleriyle Marmaray’dan geçiş yaparak Tekirdağ’ın Çorlu istasyonuna erişecek olan ve 16 vagondan oluşan yurtiçi blok yük treni, bir ilk olacak. Daha evvel Adana ve Gaziantep’deri trenle Derince’ye, Derince’den araba vapuru ve devamında karayolu ile Çorlu’da bulunan sanayi kuruluşlarına eriştirilen yükler, artık Marmaray’dan geçecek aktarma yapılmadan taşıt değiştirmeden varış yerlerine erişecek. Marmaray’da yarın bir ilk yaşanacak ve Marmaray’da yurtiçi yük taşımacılığı da başlamış olacak. Böylece aktarmalar tarih olacak” diye konuştu.

SENEDE 25 BİN KONTEYNER MARMARAY’LA TAŞINACAK

Karaismailoğlu, yarın gece Marmaray’dan geçecek yük treninin takribî 400 metre uzunluğunda ve bin 200 ton ağırlığında olduğunu belirterek, mevzubahisi yük treninin 16 vagon, 32 konteyner içerisinde plastik hammaddesi taşıdığını bildirdi. Trenin Gaziantep-Çorlu arasındaki parkurunun bin 524 km olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, “Marmara Denizi’nde araba vapuru geçişi gerekmediğinden ehemmiyetli ölçüde maliyet avantajı sağlayacak. Bu treni önümüzdeki günlerde yenileri de takip edecek. Böylece senede 25 bin konteyner Anadolu’nun sanayi merkezlerinden yüklenerek Marmaray üzerinden Avrupa yakasına geçecek. Çorlu’da mamul hale gelen ihraç mahsullerinin Avrupa ülkelerine ihracatı da trenle asıllaşacak. Demiryolu ile sağlanan maliyet avantajı ihracatçımızın rekabet eforunu artıracak” dedi.

ETİKETLER: