Dolar 34,6116
Euro 36,2156
Altın 2.917,98
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 14°C

Türk-İş “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı

Türk-İş “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı
28 Nisan 2020 18:20

Konfederasyondan yapılan yazılı söylemede, küresel salgın koronavirüsün negatif tesirlerinin Türkiye’de de görüldüğü, yaygınlaşan işsizlik ve eksik kazancın muhtaç kesimlerin uyum şartlarını daha da makûslaştırdığı belirtildi.

Salgının görülmeye başlamasından itibaren Türkiye’de bazı temkinlerin alındığı anımsatılan söylemede, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Alınan temkinlerin pek çok ekonomik faaliyeti durdurması, işten çıkarmaların çoğalması, fiyatsız izine çıkarılan emekçilere verilen fiyat dayanağının minimum fiyatın yarısı meblağında kalması, kayıt dışı istihdamın da yaygınlığıyla beraber koronavirüsün ekonomiye tesiri, vereceği hasarın özellikle düşük fiyatlı ve muhtaç kesimlerde giderek çoğalacağını ortaya koymaktadır. Bu salgın yarıyılında fiyatların korunması ve lüzumu olanlara kazanç dayanakları sağlanması giderek ehemmiyet kazanmaktadır. Özellikle son yarıyılda giderek çoğalış gösteren yiyecek maliyetleri ve değişik esas gereksinimler için yapılması gereken tüketmeler elde edilen fiyat kazançlarıyla karşılanamamaktadır. Emekçi kesimi, 2020 senesinde geçerli olacak minimum fiyatın insana yakışır bir seviyede olmadığını daha yürürlüğe girmeden dile getirmiş, ancak patron-hükümet kesiminin kararı geçerli olmuştu. Gelinen düzeyde minimum fiyatın ve genel olarak fiyat kazançlarının eksikliği görünür olmuştur.”

Türk-İş’in nisan ayı “açlık ve muhtaçlık hududu” araştırmasına yer verilen söylemede, 4 şahsiyet bir ailenin sıhhatli, balanslı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık yiyecek tüketmesi meblağının açlık hududu bu ay 2 bin 374 lira olduğu kaydedildi.

Yiyecek tüketmesi ile giyim, ev kira, elektrik, su, yakıt, erişim, eğitim, sıhhat ve eşi gereksinimler için yapılması gerekli değişik aylık tüketmelerinin toplam meblağının ise muhtaçlık hududu 7 bin 732 lira 91 kuruş olduğu aktarılan söylemede, bekar bir çalışanın “hayata maliyeti”nin aylık 2 bin 883 lira 88 kuruş olarak hesaplandığı belirtildi.

MUTFAK HARCAMALARI ARKASIYDI

Açıklamaya göre, “mutfak enflasyonu”ndaki başkalaşım nisan ayı için şöyle oldu:

“Ankara’da yaşayan 4 şahsiyet bir ailenin yiyecek için yapması gereken minimum tüketme meblağı bir evvelki aya göre yüzde 1,23 oranında arkasıydı. Senenin ilk 4 ayı haysiyetiyle maliyetlerdeki çoğalış yüzde 9,77 oranında oldu. Yiyecek enflasyonunda son 12 ay haysiyetiyle çoğalış oranı yüzde 12,68 oldu. Senelik vasati çoğalış oranı ise yüzde 13,61 olarak hesaplandı.”

ETİKETLER: