Dolar 34,6112
Euro 36,2421
Altın 2.925,78
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Yetiştiricilere 100 milyon lira destek

Yetiştiricilere 100 milyon lira destek
7 Mayıs 2020 13:02

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yetiştiricilere hayvan başı 65 lira olmak üzere toplamda 100 milyon lira yem dayanağı vereceklerini belirtti.

Pakdemirli, bakanlıkta tertip edilen Çiftçi Uzaktan Eğitim Platformu’nun tanıtımına katılarak konuşma yaptı.

Bakanlık olarak bu seneyi dijitalleşme seneyi bülten ettiklerini söyleyen Pakdemirli, Covid-19 salgınının da bu güzergahtaki yatırımların lüzumluluğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Pakdemirli, bilgi ve teknolojiyi çiftçinin kullanımına sunmak ve bakanlığın zirai deneyimlerini aktarmak için eğitim seferberliği başlattıklarını bildirdi.

Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dün yapılan kabine buluşmasında çiftçilere, “Çiftçilerimiz ekilmedik bir karış toprak bile vazgeçmesinler. Eksinler, biçsinler, biz arkalarındayız, yanlarındayız.” iletisini ilettiğini belirterek, “Sizler de lütfen bu iletiyi eşinizle, arkadaşınızla, köyünüzle, kasabanızla, tam hoşlandıklarınızla paylaşın” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın alım maliyetleriyle alakalı da müjde verdiğini andırdıran Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisinin sert ekmeklik buğday alım maliyetini ton başına 1350 liradan 1650 liraya, arpa alım maliyetini ton başına 1100 liradan 1275 liraya çıkardıklarını andırdırdı.

TAHILDA TON BAŞINA 230 LİRA

Pakdemirli, çiftçilere tahılda 230 lira ton başına prim ve takviye ödemesi yaptıklarını da dile getirerek, “Ton başına bakliyat alım maliyetlerini de kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak tanımladık. Bakliyattaki prim ve takviye ödemesi de ton başına 800 liradır. Şundan emin olmanızı isterim ki biz hükümet olarak da Bakanlık olarak da tam olanaklarımızla yanınızdayız, yanınızda olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“ESAS BESİN MADDELERİNDE KASVET YAŞAMIYORUZ”

Pakdemirli, pandemi sürecinde Türkiye’nin yeterli besin stoğu bulunduğuna ve kaygı edilecek bir gidişat olmadığına işaret ederek, “Yiyeceğe ulaşım mevzusunda da eforlu lojistik altyapımız sayesinde ülkemizde rastgele bir mesele bulunmuyor. Bu sebeple, ülkemizin hububat, baklagiller, et stokları, süt talebi, balık imali, sebze ve meyve olmak üzere esas besin maddeleri teminiyle alakalı hiçbir kasvet yaşamıyoruz. Çok şükür depolarımız dolu” dedi.

Bakanlığa bağlı tam bölge, şehir, ilçe teşkilatıyla bağlantıya geçilerek,
tarım takviminin topallamaması, her türlü ihtiyatın alınması, öbür kamu müessese ve kuruluşlarıyla iş birliği halinde olunması ve devamlı bilgi akışı sağlanması mevzusunda yönerge verildiğini belirten Pakdemirli, laflarını şöyle sürdürdü:

“Nebatsal yapım faaliyetlerinin gereği olan ekim, dikim, sulama, bakım gibi faaliyetlerin sürekli devam etmesi için çiftçilerimizin ve tarım emekçilerimizin, şirketlere ulaşımlarını sağladık. Gübre, tohum ve ilaç gibi zirai girdilere ulaşım veya dağıtımda bir mesele oluşmaması için de gübre bayileri başta olmak üzere aktif stok hakimiyetlerine ve teftişlerimize devam ediyoruz.”

“TOHUM DAYANAĞI GENİŞLETİLECEK”

Nebatsal İmalin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 21 ile yüzde 75 hibeli tohum dayanağı sağladıklarını belirten Pakdemirli, bu projeyi gelecek sene daha da genişleteceklerini söyledi.

Pakdemirli, salgın sebebiyle üreticinin tarlasından ve firmasından çekilmemesini istediklerini vurgulayarak, “Yeniden hazır sizlerle bir aradayken bir müjde daha vermiş vakam. Hayvancılık alanında ehemmiyetli çalışmalar ve maksatlar içindeyiz.
Bu kapsamda yetiştiricilerimize hayvan başı 65 lira olmak üzere toplamda 100 milyon liralık yem dayanağı vereceğiz. Her vaziyette size yetişiriz, siz müsterih olun. Manipülasyonları, trajedi senaryolarını kafanıza takmayın. İşlerinize bakın. Yeter ki programlı çalışın, yeter ki tasarılı üretin.” diye konuştu.

“İLK DERSİ BEN VERECEĞİM”

Pakdemirli, Uzaktan Eğitim Sistemi’ne ait de şu bilgileri paylaştı:

“Çiftçilerimiz bakanlığımızın internetten yayın yapan televizyonu webtarımTV üzerinden uygun saatleri dikkate alarak programlanan canlı yayın derslerini izleyebilecek. Gereksinim dinlenmesi halinde de canlı yayın derslerine sual ve arzlar iletilebilecek. Bu derslerin gün içinde tekerrürü olacak. Tarıma ve ormana dair mevzulardaki eğitim ve bilgilendirme videolarımıza erişebileceksiniz. Uzmanlarımızın tertip ettiği eğitimlere konutunuzdan katılabilecek, suallerinizi de sorabileceksiniz. Uzaktan Eğitim Sistemi’nin bir parçası ve bitiricisi olarak bugün Dijital Tarım Kütüphanesi’ni de hizmete açıyoruz. Burayı da araştırınca göreceksiniz, binlerce yazılı ve görsel kaynak sizi bekliyor. Böylece siz kıymetli çiftçilerimiz bitkinlik atarken, çay içerken, boş sürenizde, başka bir deyişle 365 gün 24 saat Uzaktan Eğitim Sistemimizden istifade edebileceksiniz, kütüphanemize girip kitaplara, mecmualara, yazılara erişebileceksiniz.”

Yarın saat 11.00’de başlamak üzere canlı yayın ve eğitim programlarının hazırlandığını dile getiren Pakdemirli, “Eğitim ve bilgilere akademi.tarimorman.gov.tr üzerinden rahatlıkla erişebileceksiniz.
Yarın saat 11.00’de buluşalım. İlk dersi de ben vereceğim.” diye konuştu.

Pakdemirli konuşmasının ardından 81 şehri temsilen muhtelif şehirlerdeki üreticilerle video konferans usulüyle görüşerek, arzlarını dinledi, sohbet etti.